Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Studenten gaan de straat op

Utrecht 4 februari 2004. Het officiële overleg tussen Staatssecretaris Nijs en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is vandaag op een fiasco uitgelopen. De Staatssecretaris weigert serieus op de kritiek van de LSVb in te gaan. De LSVb besloot daarom geen inhoudelijke bijdrage te leveren in de vergadering. Voor de LSVb zit er niets anders op dan de straat op te gaan.

Staatssecretaris Nijs beroept zich er graag op dat ze een goede band heeft met het veld. De LSVb denkt daar heel anders over. Voorzitter Floris van Eijk: "een constructieve discussie is eerder uitzondering dan regel". Een half jaar geleden weigerde Nijs te praten over de bezuinigingen op het hoger onderwijs, terwijl een onderzoek aantoonde dat deze verregaande gevolgen hebben. Vandaag wilde Nijs niet ingaan op zeer omstreden plannen als selectiemaatregelen, collegegelddifferentiatie en het afschaffen van de bekostiging van tweede en derde studies. 'Jullie kunnen mij wel vragen stellen over mijn plannen, maar als ik deze niet zinvol vind, geef ik toch geen antwoord', aldus de Staatssecretaris tijdens het overleg.

De plannen die momenteel op tafel liggen, zijn omstreden in de Tweede Kamer en stuiten onder studenten op grote weerstand. Eind maart zal Nijs proberen om ze vast te leggen in het hoger onderwijs en onderzoeksplan (HOOP), waarmee zij het beleid voor de komende vier jaar bepaalt. Floris van Eijk: "Het is onbegrijpelijk dat de Staatssecretaris meent dat ze over deze onderwerpen met ons uitgesproken is. Haar plannen maken van het hoger onderwijs weer een eliteaangelegenheid". Floris van Eijk: "Als het niet aan tafel kan, dan moeten we maar de straat op...".


---