European Commission

IP/04/138

Brussel, 2 februari 2004

43 miljoen euro voor onderzoeksprojecten om het Europese agrovoedingsonderzoek te stimuleren

Tijdens zijn bezoek aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum in Nederland woont Europees onderzoekscommissaris Philippe Busquin vandaag een deskundigenseminar bij over de trends in de landbouw en de voedselproductie. Het agrovoedingsonderzoek moet tegenwoordig inspelen op uitdagingen zoals de hervorming van het landbouwbeleid, de uitbreiding van de Europese Unie, internationale handelsaangelegenheden, nieuwe technologieën en het snel veranderende consumentengedrag. Bij deze gelegenheid wordt het startsein gegeven voor drie belangrijke nieuwe projecten op agrovoedingsgebied die de EU via het zesde kaderprogramma voor onderzoek (FP6) zal ondersteunen met onderzoeksgelden ten bedrage van in totaal 43 miljoen euro. De projecten die nu van start gaan, zijn de eerste belangrijke FP6-activiteiten volgens de "van boer tot bord"-aanpak. SAFE FOODS is een geïntegreerd project betreffende risicoanalyse op het gebied van de voedselveiligheid waarmee wordt beoogd de consumenten beter te beschermen, NuGO is een topnetwerk om genomica, voeding en gezondheid te integreren en WELFARE QUALITY is een geïntegreerd project inzake dierenwelzijn en voedselproductie (zie de bijlage).

"Om te voldoen aan de verwachtingen van de consumenten wat een goede en veilige voeding betreft en tegelijk voor duurzame landbouw te zorgen en een concurrerend bedrijfsleven te bevorderen zijn ambitieuze O&O-inspanningen en een krachtige samenwerking op Europees niveau nodig. Steeds meer willen de consumenten weten waar hun voedsel vandaan komt en wat het hun te bieden heeft. Daarom ontwikkelen wij via het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU een nieuwe "van boer tot bord"-aanpak die nieuwe perspectieven opent voor de productie van voedsel dat beantwoordt aan doelstellingen op het gebied van milieu, gezondheid en concurrentiekracht.", aldus onderzoekscommissaris Busquin.

Nieuwe uitdagingen aangaan

"Wij betreden nu een tijdperk van industrialisatie van de productie, verwerking en distributie van levensmiddelen waarin het onderzoek zijn focus verlegt. De wetenschap brengt technologieën voort die een uitdaging betekenen; de mondialisering levert naast voordelen ook nieuwe gevaren op; en punten van zorg op ethisch en milieugebied zijn hoog op de agenda komen te staan.", verklaart prof. P. Cunningham van Trinity College, Dublin, een toonaangevend expert op agrovoedingsgebied en lid van de European Group on Life Sciences (EGLS).

"Het landbouwkundig onderzoek is reeds begonnen op sommige van die veranderingen te reageren door heroriëntering en aanpassing van zijn onderzoeksagenda Misschien het belangrijkste voorbeeld is de overgang van een productiegerichte naar een consumentgerichte benadering en het belang dat nu wordt gehecht aan voedselkwaliteit en veiligheid.", stelt dr. M. Lückemeyer van EURAGRI, tevens directeur-generaal op het Duitse Bondsministerie van Consumentenbescherming, Voeding en Landbouw. De Europese Commissie werkt sinds december 2000 met EURAGRI samen om een Europese onderzoeksruimte voor landbouwkundig onderzoek te realiseren. Dr. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, licht de aanpak van zijn organisatie toe om die nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Het seminar wordt gevolgd door een presentatie van drie van de twaalf belangrijke nieuwe projecten die in de eerste FP6-ronde zijn gekozen om te worden gesubsidieerd in het kader van het thema "voedselkwaliteit en veiligheid". Commissaris Busquin bezoekt Wageningen Universiteit en Researchcentrum om het lopende agrovoedingsonderzoek met eigen ogen te zien en kennis te maken met Marie Curie-bursalen en andere jonge buitenlandse onderzoekers die momenteel werkzaam zijn aan Wageningen UR.

Inspelen op de huidige zorgpunten en anticiperen op toekomstige behoeften

De totstandbrenging van de Europese onderzoeksruimte voor landbouw- en voedingsonderzoek krijgt reeds een belangrijke impuls via het zesde kaderprogramma voor onderzoek (FP6), dat in nieuwe instrumenten voor de subsidiëring van onderzoek voorziet. Zo wordt via de thematische prioriteit "voedselkwaliteit en veiligheid" steun verleend voor onderzoek ten bate van de consument in de EU dat wordt gekenmerkt door een nieuwe "van boer tot bord"-aanpak. Dit onderzoek heeft betrekking op de hele voedselketen, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan de voedselkwaliteit, de met de voeding verband houdende ziekten en allergieën, de invloed van de voeding op de gezondheid, traceerbaarheid, veiligere en milieuvriendelijkere productiemethoden en de milieurisico's voor de gezondheid. De onderzoeksgemeenschap in deze sector heeft het nieuwe concept snel omarmd, zoals blijkt uit de twaalf grote projecten in het kader van de "nieuwe instrumenten" die in het eerste programmajaar op de shortlist voor EU-steun zijn geplaatst en waarvoor in totaal bijna 200 miljoen euro wordt bijgedragen. Naast deze projecten zijn er nog twaalf andere onderzoeksprojecten en vijftien specifieke ondersteuningsactiviteiten.

Er zijn topnetwerken opgezet om allergieproblemen aan te pakken; om prionziekten te voorkomen en te bestrijden; om genomica te koppelen aan voeding (NuGO); om de risico's te beoordelen die zijn verbonden aan chemische stoffen in de voeding; en om dierziekten te bestuderen.

Er worden geïntegreerde projecten gestart om de kwaliteit en veiligheid in de biologische, weinig productiemiddelen vergende keten te verbeteren; om de invloed van het dieet op de gezondheid te onderzoeken; om de in de menselijke en de diervoeding gebruikte peulvruchten te verbeteren; om de voordelen van zeevoedsel op het gebied van kwaliteit, veiligheid en gezondheid te onderzoeken; om de voedselveiligheid te verbeteren via geïntegreerde risicoanalyse (SAFE FOODS); en om het dierenwelzijn te integreren in de voedselkwaliteit (WELFARE QUALITY).

Met de tweede oproep tot het indienen van voorstellen in de sector voeding, waarvoor de termijn op 5 februari 2004 sluit, wordt beoogd nog enkele cruciale kwesties te behandelen zoals de traceerbaarheid van voedsel (inclusief GGO's in de context van de coëxistentie); de totstandbrenging van een voedselinformatiebank voor Europa; interacties tussen genen en nutriënten en obesitas; de voedings- en leefstijlgewoonten van adolescenten; de effecten van de voeding in de eerste levensjaren op de gezondheid op lange termijn; de monitoring en preventie van chemische contaminanten in levensmiddelen; het gebruik van de biodiversiteit van planten om het gebruik van chemicaliën te verminderen; het risico op kanker door milieufactoren en de voeding; verbetering van de kwaliteit en veiligheid van rundvlees en pluimveevlees.

In het kader van het nieuwe werkprogramma voor de jaren 2005 en 2006 bereidt de Europese Commissie momenteel de aandachtspunten voor waarop het onderzoek inzake de voedselkwaliteit en veiligheid in de tweede helft van de FP6-looptijd betrekking zal hebben. In deze periode zal aandacht worden besteed aan onderzoeksactiviteiten die in de eerste twee programmajaren niet aan bod zijn gekomen, en ook aan nieuwe kwesties zoals opduikende ziekten, nieuwe consumptietrends of nieuwe uitdagingen bij de industriële voedselproductie.

Onlangs heeft de Commissie ook meegedeeld dat steun wordt verleend voor het project "Europese onderzoeksruimte Plantgenomica" om de nationale programma's op het gebied van de plantgenomica van tien lidstaten van de EU en Noorwegen te coördineren, zie IP/04/131.

Gelieve voor nadere informatie over de mediabriefing in Wageningen (inclusief het volledige programma) te kijken op

http://europa.eu.int/comm/research/press/2004/pr1901en.html.

Zie voor de thematische prioriteit "voedselkwaliteit en veiligheid" van het FP6 ook:

http://www.cordis.lu/food/home.html.

EURAGRI, het Europese initiatief voor landbouwkundig onderzoek, is het internationale (EU-)platform voor de politieke en uitvoerende organisaties op het gebied van beleid en onderzoek inzake voeding en landbouw. Zie voor nadere bijzonderheden

http://www.euragri.org.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum kortweg Wageningen UR is een kennisinstelling op het gebied van agrovoeding en milieu waartoe behoren Wageningen Universiteit, de Stichting DLO (de vroegere Dienst Landbouwkundig Onderzoek), de praktijkonderzoeksinstituten, het Internationaal Agrarisch Centrum (IAC), het International Institute for Land Reclamation and Improvement (ILRI), het International Soil Reference and Information Centre (ISRIC) en de HBO-instelling Van Hall Larenstein

http://www.wur.nl/uk/index.html.

BIJLAGE

Beknopte projectbeschrijvingen
SAFE FOODS: De voedselveiligheid bevorderen door middel van een nieuwe, op een geïntegreerde risicoanalyse gebaseerde aanpak voor levensmiddelen

Bij dit geïntegreerde project gaat het erom hoe het vertrouwen van de consument in consumentenbescherming en risicoanalyse kan worden hersteld en versterkt. Het voorgenomen onderzoek is gericht op verbetering van de huidige werkwijzen voor risicoanalyse met betrekking tot levensmiddelen die worden geproduceerd met behulp van verschillende kweek- en productiemethoden waarbij gebruik wordt gemaakt van systemen die veel dan wel weinig productiemiddelen vergen. De onderzoeksactiviteiten zullen ertoe leiden dat nieuwe, effectieve procedures voor risicoanalyse worden ontworpen die worden ondersteund door nieuwe wetenschappelijke beoordelingsmethoden, worden ingebed in een brede analyse van de maatschappelijke, financiële en economische gevolgen en in hoge mate worden gekenmerkt door doorzichtigheid, een actieve betrokkenheid van het publiek en betere risicocommunicatie. Coördinator: dr. Harry Kuiper, RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR, NL

Budget*: totale kosten 14,5 miljoen euro, geplande EU-bijdrage : circa 11,4 miljoen euro.
Consortium*: Bij dit project zijn 32 partners uit 17 landen betrokken

NuGO: European Nutrigenomics Organisation koppeling van genomica, voeding en gezondheid

Dit topnetwerk stelt zich tot doel de nutritionele genomica in Europa te integreren en te ontwikkelen. Het onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid wordt toegespitst op ziektepreventie door optimalisering en handhaving van de homeostase in de cellen, de weefsels, de organen en het lichaam als geheel. Dit vergt inzicht in, en uiteindelijk het reguleren van, allerlei met nutriënten verband houdende interacties op het niveau van genen, eiwitten en het metabolisme. Dankzij dit project zal het voedingsonderzoek zijn volledige complementaire bijdrage kunnen leveren aan de biomedische en farmacologische onderzoeksactiviteiten die momenteel met gebruikmaking van genomica worden ontplooid voor de ontwikkeling van curatieve therapieën. Een hoofddoel van het netwerk zal zijn zich op het gebied van de bio-informatica betreffende voeding en gezondheid toe te leggen op ontwikkelingsactiviteiten en de opslag en benutting van gegevens, een en ander ten behoeve van de Europese voedingsonderzoekers en van de samenleving als geheel.

Coördinator: dr. Ben van Ommen, Centre for Human Nutrigenomics, Wageningen UR, NL

Budget*: geplande EU-bijdrage: circa 17,3 miljoen euro Consortium*: Bij dit project zijn 22 partners uit 10 landen betrokken

WELFARE QUALITY: Integratie van het dierenwelzijn in de voedselkwaliteitsketen: van publieke bezorgdheid naar welzijnsverbetering en transparantie op het gebied van kwaliteit

Bij dit geïntegreerde project wordt beoogd het dierenwelzijn te bevorderen om de voedselkwaliteit te verbeteren en belangrijk daarbij is dat bijzondere aandacht aan de "van boer tot bord"-aanpak wordt besteed door het opzetten van een krachtige dialoog tussen samenleving en wetenschap. In dit verband zullen passende, niet te ingewikkelde methodologieën voor de beoordeling van het dierenwelzijn op de landbouwbedrijven worden ontwikkeld samen met voorlichtingskaders en een aantal gerichte welzijnsverbeteringen die hoge prioriteit hebben.

Het project brengt tal van belangrijke Europese spelers samen in een goed gestructureerd project dat Europa een echte mogelijkheid biedt om zijn leidende positie op het gebied van het onderzoek naar het welzijn van landbouwhuisdieren te verstevigen.

Coördinator: dr. Harry Blokhuis, Animal Sciences Group, Wageningen UR, NL

Budget*: geplande EU-bijdrage : 14,4 miljoen euro, totale kosten : circa 20 miljoen euro
Consortium*: Bij dit project zijn 43 partners uit 14 landen betrokken.


*Opmerking: Momenteel worden de onderhandelingen over de contracten afgerond, wat betekent dat mogelijk nog niet alle aspecten van de projecten definief zijn geregeld.