Gemeente Breda

Persberichten

04-02-2004

Breda blijft strijden tegen voortijdig schoolverlaten

Programmas op maat voor jongeren die op school buiten de boot dreigen te vallen.
Maatschappelijk werkers voor jongeren met problemen op school. Dagopvang voor jongeren die tijdelijk geen school hebben omdat zij op de wachtlijst staan voor speciaal onderwijs. Het college van burgemeester en wethouders gaat dit jaar
562.258,- aan dit soort projecten besteden. De projecten zijn onderdeel van het bestedingsplan voor activiteiten Grote Stedenbeleid, onderdeel voortijdig schoolverlaten 2004.

Jongeren met leer-, gedrag-, motivatie- en keuzeproblemen die dreigen te stoppen met hun opleiding, krijgen speciaal op hen toegesneden programmas aangeboden. Ze bestaan uit een combinatie van jeugdhulpverlening, leren en werken. Ze stimuleren de jongeren de opleiding af te maken of te gaan werken. Medewerkers van TransiT, een organisatie op het gebied van het voorkomen van voortijdig schoolverlaten, stellen de programma's samen.

Artsen van de GGD werken aan het bestrijden van ziekteverzuim. Ziekteverzuim is vaak een eerste symptoom bij leerlingen die later dreigen uit te vallen. De bedoeling van dit project is verzuim te voorkomen, voordat de leerplichtconsulent ingeschakeld wordt. De GGD-artsen gaan na of het om echt ziekteverzuim gaat en niet om spijbelgedrag.

Het ROC Baroniecollege krijgt in 2004 financiële ondersteuning voor het ontwikkelen van speciale programmas voor leerlingen die een tweede kans krijgen een startkwalificatie (HAVO-diploma of MBO niveau 2 opleiding) te halen. Leerlingen krijgen hierbij een intensieve begeleiding. Er is ook een financiële bijdrage beschikbaar voor taalonderwijs bij De Pasvorm. Jongeren krijgen daar in hun voorbereiding op de arbeidsmarkt vakgerichte taalondersteuning.

Bij dagopvang De Koers worden plaatsen ingekocht voor jongeren die tijdelijk niet op een school terechtkunnen. Het gaat om jongeren die bijvoorbeeld op de wachtlijst voor speciaal onderwijs staan of omdat zij geen toegang meer hebben tot de school waar zij ingeschreven staan. Er kunnen 10 leerlingen gebruik maken van deze vorm van opvang.

Tot slot zijn op zestien scholen maatschappelijk werkers enkele uren per week actief. Zij maken deel uit van het zorgteam van de scholen en kunnen in een vroeg stadium bij jongeren problemen van allerlei aard onderkennen en behandelen. De thuissituatie van jongeren is vaak een belangrijke oorzaak van de sociaal-emotionele problemen op school. Zo krijgen zij sneller en de juiste ondersteuning die daarbij nodig is.

De gemeente Breda maakte in 2000 haar plannen bekend om samen met scholen en instellingen voor jeugdhulpverlening het voortijdig schoolverlaten met 10% terug te dringen. Het gaat hier om het voortgezet onderwijs. Daarvoor was er in de periode 2000-2003 een rijksbijdrage van 1.8 miljoen beschikbaar. Na Prinsjesdag 2003 heeft de regering besloten om ook voor 2004 eenmalig middelen beschikbaar te stellen voor de strijd tegen het voortijdig schoolverlaten. Bij jongeren die zonder diploma op de arbeidsmarkt komen, ontstaan later vaak problemen zoals werkloosheid en sociaal isolement. De honderden jongeren die risicos lopen, krijgen via deze speciale programmas een juiste ondersteuning om dit te voorkomen.

Breda, 4 februari 2004

Noot van de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Van der Lee of mevrouw Voorend, dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) van de gemeente Breda, telefoon (076) 529 43 89 of met de afdeling voorlichting van de dienst SAW (076) 529 46 81.