Gemeente Breda

Persberichten

04-02-2004

College blijft zich inzetten voor kwaliteit Regionaal Indicatie Orgaan

Burgemeester en wethouders van Breda stellen de gemeenteraad voor akkoord te gaan met de begroting voor 2004 van het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO). Hoewel het RIO kampt met een begrotingstekort van 819.000,- , wil het Bredase college al het mogelijke doen mensen die vragen om verpleging of verzorging daar niet de dupe van te laten worden. Het RIO moet in staat worden gesteld de stijging van het aantal aanvragen om hulp op te vangen. Daarom wil het college het tekort aanvullen en ten laste brengen van de algemene middelen.

Het RIO beoordeelt (indiceert) of mensen in de regio Breda in aanmerking komen voor voorzieningen als thuiszorg of opname in een verpleeghuis. De totale begroting voor 2004 bedraagt 3.893.000,-. Breda neemt 1.781.000,-, oftewel 46% voor haar rekening. Het tekort van 819.000,- is opgenomen in dat bedrag. Het percentage komt voort uit een rekenmodel dat gebaseerd is op het aantal inwoners van Breda, plus het aantal inwoners van 65 jaar en ouder. In het RIO regio Breda zijn negen gemeenten vertegenwoordigd.
Het aantal indicaties zal dit jaar naar verwachting ruim 22.000 zijn. In 2003 waren dat er nog 20.500. De verwachting voor dat jaar was 17.000 indicatieprocedures.

De gemeenten hebben de RIO-begroting 2004 en de jaarrekening 2003 laten doorrekenen door bureau BMC (Bestuur en Management Consultants). Daarbij stond de vraag naar het ontstaan van de tekorten centraal. BMC concludeerde dat de tekorten oorzaken hebben waar het RIO maar ten dele invloed op kan uitoefenen. In de eerste plaats de toenemende vergrijzing, die in West-Brabant bovendien sterker is dan in de rest van het land. Ten tweede werken de indicateurs van het RIO (de mensen die de aanvragen beoordelen) met nieuwe normtijden. Voorheen kregen ze minder tijd om indicaties te doen. Vergeleken met andere RIOs in het land zijn die tijden overigens aan de lage kant. Als derde oorzaak voor de tekorten noemt BMC het wegwerken van het formatietekort: er waren te weinig indicateurs. Tenslotte is er de stijging van de kosten, veroorzaakt door onder andere de nieuwe huisvesting in gebouw De Prins.

Als iemand een aanvraag voor hulp bij het RIO indient, is de wettelijke termijn voor beantwoording zes weken. Bij spoedaanvragen reageert het RIO zeer snel. Eind vorig jaar stelden de negen gemeenten gezamenlijk geld beschikbaar om een wachtlijst weg te werken. Dat is inmiddels gebeurd.

Breda, 4 februari 2004