Gemeente Breda

Persberichten

04-02-2004

Integratiebeleid: gemeente regisseert; burger speelt hoofdrol

Een grotere betrokkenheid van Bredase inwoners, organisaties en instellingen bij de integratie van allochtone stadgenoten. De gemeente zelf houdt in de toekomst vooral de regie in handen en schept voorwaarden waarmee de partijen aan de slag kunnen. Dat zijn de hoofdlijnen uit een nota over het integratiebeleid in Breda die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld.

Allochtone inwoners van de stad moeten makkelijker kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, of het nu om werk gaat of om allerlei activiteiten in hun vrije tijd. Nu vinden ze volgens het college nog te veel hindernissen op hun pad.

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel zaken op het gebied van integratie zelf opgepakt en uitgevoerd.Toch wil het college het beleid en vooral de uitvoering daarvan bijstellen. De achterliggende gedachte is dat de gemeente zich meer moet richten op die plaatsen in de stad waar veel allochtonen en autochtonen met elkaar samenleven. Het accent in Breda zou voorlopig in de wijken Heuvel en Noordoost komen te liggen.

Ontmoetingscentrum Incom aan de J.F. Kennedylaan wordt op termijn opgeheven. Het is de bedoeling dat de activiteiten van Incom geleidelijk aan een plaats krijgen in de diverse buurt- en gemeenschapshuizen. Voor het zover is wil het college dat er goed overleg plaatsvindt met alle betrokken partijen. Eerder besloot de raadscommissie Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW) af te zien van het ontwikkelen van een apart centrum voor diversiteit.

De integratie van allochtonen is ook in Breda een belangrijk onderwerp van gesprek. Om te kunnen meten hoe succesvol het beleid is, wil het college aansluiting zoeken bij de Checklist Multicultureel Beleid (CMB), waar ook andere steden bij betrokken zijn.

Als het gaat om de eigen organisatie vinden burgemeester en wethouders het belangrijk dat alle gemeentelijke diensten met de uitgangspunten van het integratiebeleid worden geconfronteerd: gelijkwaardigheid, gelijke kansen en eigen verantwoordelijkheid. Het beleid moet aansluiten op de gebieden wonen, werken, zorg en cultuur.

Het integratiebeleid van de gemeente Breda staat beschreven in het programma Couscous met appelmoes. In juni 2003 is dit geëvalueerd en heeft de gemeenteraad om een verdere uitwerking gevraagd. De commissie SAW praat 11 februari over de voorstellen die er nu liggen. Daarna volgt de verdere uitwerking.

Breda, 4 februari 2004