Provincie Zeeland


Overleg over terugdringen milieuhinder Kanaalzone

Het driepartijen-overleg tussen Provincie, Zuid-Chemie B.V.en de verschillende bewonersgroepen uit Sas van Gent en Westdorpe naar tevredenheid verlopen.

Woensdag 28 januari sprak gedeputeerde Suurmond van de provincie Zeeland met afgevaardigden van de stadsraden en Zuid-Chemie B.V. over het terugdringen van de milieuhinder in de Kanaalzone. Voor het eerst kwamen deze drie partijen samen om de tafel, om de mogelijkheden voor verbetering van de leefkwaliteit in de woonomgeving in kaart te brengen.
De inwoners van Sas van Gent worden geconfronteerd met geur- en stofoverlast van bedrijven, terwijl de opbrengsten en voordelen niet ten gunste van hen komen. Dit heeft geen positief effect op het imago van Sas van Gent. Zowel de bewonersgroepen, Zuid-Chemie B.V. en de provincie Zeeland zien dit in. In een gezamenlijk overleg streven zij ernaar Sas van Gent op een positieve manier onder de aandacht te brengen en te zoeken naar verbetering.
Zeeland is met dit driepartijenoverleg tussen de overheid, het bedrijfsleven en bewonersgroepen een voorloper in Nederland. Dat maakt dit overleg (net als de twee gesprekken die vorig jaar met andere bedrijven gevoerd zijn) uniek. In dit overleg worden mogelijkheden voor verbetering in de communicatie tussen provincie, bedrijf en bewoners geïnventariseerd. De drie partijen gingen uiteen met concrete afspraken om de communicatie in de toekomst nog meer te verbeteren. De bewonersvertegenwoordigers van Sas van Gent en Westdorpe vonden een luisterend oor voor hun klachten en Zuid-Chemie B.V. kon haar geleverde inspanningen nog eens toelichten. Over één punt waren de bewonersvertegenwoordigers heel stellig: de communicatie over grensoverschrijdende incidenten moet veel beter en sneller gebeuren. Verder heeft men behoefte aan duidelijkheid omtrent de (on-)mogelijkheden in Sas van Gent wat betreft industriële uitbreiding. Hoewel iedereen weet dat de Kanaalzone nooit volledig vrij van overlast kan worden, is met dit overleg toch een eerste stap voor meer begrip gezet. Gedeputeerde Suurmond vertelt: Het is de taak van de provincie om de activiteiten in dit gebied in evenwicht te brengen. Economie en ecologie, wonen en werken. In dit spanningsveld zoeken we gezamenlijk naar oplossingen. Luisteren naar elkaar is belangrijk!.

4 februari, J.M. Christiaansen, afd. communicatie, tel. (0118) 631396; nr. 09/04.