Partij van de Arbeid


Persbericht


Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 februari 2004


pvda steunt voorstel ns


De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is blij met het idee van de NS om een speciale officier van justitie te benoemen die zich gaat bezighouden met geweld op en rond het spoor. Wel wil de PvdA het voorstel verbreden in die zin dat de taken van de speciaal benoemde officier bestaan uit de verantwoordelijkheid voor veiligheid en bestrijding van geweld en overlast in het hele openbaar vervoer. Ook de metro's, de trams en de bussen, de stations en de haltes worden immers steeds meer geteisterd door agressie en vandalisme. PvdA-kamerlid Dijksma, woordvoerder verkeer en waterstaat: " Het toenemende geweld en overlast in het openbaar vervoer is onacceptabel. Dat geldt niet alleen voor de treinen en het spoor, maar ook voor stations, bussen en metro's. De regering moet nu laten zien dat het haar ernst is en niet langer aarzelen onorthodoxe maatregelen te nemen."


De PvdA is van mening dat geweld in het openbaar vervoer harder moet worden aangepakt (de strafmaat moet worden verhoogd) en dat een eenduidig aanspreekpunt bij het OM daaraan een bijdrage kan leveren. Dit voorstel moet overigens worden gezien als onderdeel van een reeks van te nemen maatregelen waaronder een reisverbod voor hufters, het invoeren van de chipkaart inclusief de tourniquets op de stations en het verbeteren van het toezicht door extra conducteurs in te zetten en meer camera's te plaatsen. Nu is het nog zo dat in diverse regio's de aanpak van geweld in het openbaar vervoer kan verschillen. De spoorwegpolitie die nu nog kan worden ingezet voor verkeerscontroles moet worden omgebouwd tot een zogenaamde OV-politie die zich uitsluitend richt op het handhaven van de veiligheid in het openbaar vervoer.


Kamerlid Van Heemst, woordvoerder veiligheid: " Vaak lopen de ministers in dit soort situaties achter de incidenten aan. Het zou zo mooi zijn wanneer we nu eens voor de troepen uit gaan lopen en snel overgaan tot actie. Dat is niet zozeer een kwestie van geld, maar vooral ook van politieke wil en daadkracht."


Vorige week heeft de NS laten weten dat zij van mening is dat het OM te weinig optreedt (en vervolgt) als het om de veiligheid op en rond het spoor gaat. Het OM ontkende het verwijt. Om die reden heeft de PvdA vorige week een brief van de ministers Peijs en Donner gevraagd. Als de verwijten van de NS terecht zijn is er werk aan de winkel voor het OM. Dat kan beginnen met het benoemen van een aparte officier van justitie. De PvdA zal de ministers Peijs, Donner en Remkes vragen of zij bereid zijn om de genoemde voorstelen over te nemen.


Voor een nadere reactie:


Sharon Dijksma 06-18305818


Peter van Heemst 06-18305837