Time : 6:12:52 PM
Date : Tuesday, February 03, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Akkoord met personeel van het politiedetachement op de luchthaven van Zaventem over uitwijzingen

Het personeel van de politiedetachement Zaventem heeft vandaag dinsdag het akkoord goedgekeurd, dat vorige vrijdag werd bereikt op het kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken met hun vakbondsvertegenwoordigers.

Verleden week werden op het kabinet Dewael parallel aan de werkzaamheden van de Commissie Vermeersch gesprekken gevoerd met de politiebonden om de situatie rond de gedwongen uitwijzingen te deblokkeren. Sinds de uitspraak in de zaak Semira stond het politiepersoneel van Zaventem uiterst weigerachtig tegenover het uitvoeren van gedwongen uitwijzingen waar wettelijke dwang aan te pas kan komen.

Door het vandaag door het personeel goedgekeurd akkoord kunnen deze activiteiten weer opstarten. Het akkoord houdt een reeks maatregelen in om op korte termijn de juridische omkadering voor de politiemensen te verbeteren. Ook de medische opvolging van de risico's voor het politiepersoneel bij het uitoefenen van hun job zal verbeterd worden. Tevens zal er gewerkt worden aan hun logistieke uitrusting die tot nu toe niet altijd optimaal was ( computer ondersteuning, gsm's).

Belangrijkste punt is echter dat er een engagement is om de coördinatie en communicatielijnen tussen de politiemensen van Zaventem, de Dienst Vreemdelingenzaken, Buitenlandse Zaken en de diplomatieke vertegenwoordigers van ons land ter plaatste beter te stroomlijnen. Rond dit punt was ook de Minister van Binnenlandse zaken vragende partij. Patrick Dewael is dan ook tevreden met het bereikte akkoord. Het zal zeker bijdragen om het sluitstuk van het asielbeleid, het delicate punt van de gedwongen uitwijzingen, in de toekomst op een betere manier te organiseren

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41