Gemeente Zwolle

College van B&W stemt in met voorontwerp-bestemmingsplan Oosterenk-Stadioncomplex
Datum uitgave: 03-02-2004

Onderwerp: bestemmingsplannen; sport
Het College van B&W heeft vandaag (3 februari 2004) ingestemd met het voorontwerp-bestemmingsplan voor het Oosterenk-Stadioncomplex, de Nota van Inspraak en het verslag van de inspraakavond. Het voorontwerp onderging enkele aanpassingen naar aanleiding van de inspraakreacties. Nu het College akkoord is, wordt ook aan de Commissie Ruimte gevraagd of zij instemt met het voorontwerp, de nota en het verslag. Als de commissie instemt, kan het voorontwerp-bestemmingsplan in het vooroverleg worden gebracht. Dit vooroverleg vindt plaats met ondermeer het Waterschap, Inspectie Ruimtelijke Ordening en Provincie.

Tijdens de wettelijke inspraaktermijn van 16 oktober tot en met 12 november 2003 kregen omwonenden en andere betrokkenen de gelegenheid zich uit te spreken over het voorontwerp-bestemmingsplan Oosterenk-Stadioncomplex. De ingekomen inspraakreacties zijn zorgvuldig beoordeeld. Het voorontwerp werd op twee punten aangepast. De drie woonboten blijven liggen op de huidige locatie aan de Boerendanserdijk. Alternatieve ligplaatsen binnen of buiten het gebied ontbreken namelijk. Besloten is om een geluidswerende voorziening aan te leggen die geluidhinder vanuit het stadion tegengaat. Verder is de toegestane hoogte van een reclamemast bij het complex teruggebracht van 28 naar 12 meter. Volgens het gemeentelijk beleid zijn twee reclamemasten van 28 meter in de A28-zone toegestaan en die zijn al vergeven.

Plan voor stadioncomplex ongewijzigd
Het ontwerp voor het stadioncomplex, inclusief gepland stadionhotel, kan ongewijzigd blijven. Er is goed gekeken naar de invloed die het hotelgebouw zal hebben op de windvang van de nabij gelegen oliemolen De Passiebloem. Dit windtunnelonderzoek wees uit dat het effect van het 24 meter hoge stadionhotel op de windvang van de molen verwaarloosbaar is. De berekeningen lieten zien dat het aantal mogelijke draaiuren (2.202) met 34 uren per jaar zal afnemen. Het is ons bekend dat de modelberekeningen op dit moment nog niet zijn gevalideerd. De uitkomsten van de windtunnelproeven en de berekeningen van Peutz moeten dan ook als indicatief worden gezien. Zij ondersteunen de stelling in het voorontwerp-bestemmingsplan dat de te verwachten effecten op de molen gering zijn.

De thematische invulling van de commerciële ruimten in het complex, met winkels en voorzieningen op het vlak van vrijetijdsbesteding, blijft ook ongewijzigd. De effecten hiervan op het huidige winkelaanbod in Zwolle zijn onderzocht door ingenieursbureau DHV. Uit de resultaten komt naar voren dat het thematisch concept juist het huidige winkelaanbod zal versterken. Tijdens de inspraak hadden de ondernemersvereniging DOZ en de Kamer van Koophandel de vrees geuit voor de schadelijke effecten op het winkelbestand. Dit was aanleiding voor de gemeente om opdracht te geven tot het nadere onderzoek.

Vervolgstappen
Op 16 februari 2004 worden de Nota van Inspraak, het verslag van de inspraakavond en het aangepaste voorontwerp-bestemmingsplan behandeld in de Commissie Ruimte. Mensen die een inspraakreactie hebben geleverd, krijgen de nota van inspraak en het verslag van de inspraakavond ook toegestuurd met een uitnodiging voor de commissievergadering. Als de Commissie Ruimte akkoord is, worden het plan, nota en verslag in het vooroverleg gebracht. Te gelijkertijd zal de provincie Overijssel verzocht worden om een algemene verklaring van geen bezwaar af te geven. Heeft de provincie geen bezwaar, dan kunnen gemeente Zwolle en de ontwikkelaar in maart/april 2004 een realisatiecontract ondertekenen. Dit maakt de weg vrij voor het indienen van een bouwaanvraag door het consortium. Als alles volgens plan verloopt kan in mei gestart worden met de verplaatsing van de velden van Be Quick. In november zou dan de eerste schop in de grond kunnen voor de bouw van het stadion. Externe instanties: Stadion ontwikkeling zwolle
Bron: Afdeling Communicatie