Gemeente Moerdijk


BESPARING OP RMD-KOSTEN

De afdeling V&H moet in het kader van de ombuigingsvoorstellen dit jaar een taakstellende bezuiniging realiseren van 83.000. De vergunningverleners en handhavers gaan dat doen door minder taken uit te besteden aan de Regionale Milieudienst (RMD).

De gemeente nam vorig jaar 12.155 uur af bij de RMD. Dit jaar worden dat 9.110 uur. Het verschil van 3000 uur wordt ingevuld door het in dienst nemen van een nieuwe vergunningverlener en een nieuwe handhaver. De uren van de RMD zijn duurder dan de uren van een vergunningverlener of een handhaver in gemeentedienst. Uit de besparing die zo ontstaat kan de bezuiniging worden gerealiseerd.

De 9.110 uur ondersteuning door de RMD kosten de gemeente dit jaar in totaal 601.715,50. Dit kan bekostigd worden uit de posten die daarvoor in de begroting 2004 zijn opgenomen.

In de toekomst willen de deelnemers aan de RMD, ook de gemeente Moerdijk, af van het systeem van een minimale afname. Hiervoor in de plaats willen gemeenten een meerjarenraming opstellen op grond waarvan de RMD de personeelscapaciteit kan inschatten. Het algemeen bestuur van de RMD heeft laten weten de nieuwe dienstverleningssystematiek nog niet in te willen voeren. Eerst moet er meer inzicht komen in de risico´s die eigenaren van de RMD kunnen lopen bij zo´n flexibilisering van de overeenkomst.