Politie Groningen

Politie houdt groep inbrekers uit Hoogezand aan (04/02/04)

Priovincie Groningen, Drenthe en Friesland 04-02-2004 - Overval op 60-jarige man uit Sappemeer opgelost

Met de aanhouding van acht mannen uit Hoogezand heeft Regiopolitie Groningen samen met de politie in Drenthe ongeveer zestig inbraken in gemeentehuizen, zorginstellingen, bedrijven en bibliotheken in Groningen, Friesland en Drenthe opgelost. De inbraken werden de afgelopen vier maanden gepleegd.

De groep inbrekers wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de mislukte overval op een 60-jarige inwoner uit Sappemeer, die op 19 juni van het vorig jaar heeft plaatsgevonden. De hoofdverdachte is een 27-jarige inwoner uit Foxhol. De andere personen gingen in wisselende samenstelling met de hoofdverdachte op pad. Meestal gebeurde dat in een groepje van drie, zodat altijd iemand op de uitkijk kon staan tijdens de inbraak. De leeftijd van de acht verdachten varieert van 19 tot 28 jaar. De hoofdverdachte en een aantal mededaders zitten nog vast.

Lijst met inbraken
De politie hield de hoofdverdachte en twee mededaders in de leeftijd van 19 en 21 jaar, beiden uit Hoogezand, op 12 januari aan in Sappemeer. Het drietal werd aangetroffen op het terrein van een woonvorm voor geestelijk gehandicapten. Bij hun auto troffen politieagenten een computerkast aan, die kort daarvoor was gestolen uit het hoofdgebouw van de instelling. Aan de hand van een uitvoerige lijst van soortgelijke inbraken, die door rechercheanalisten was gemaakt, konden ook andere zaken bij het drietal worden gebracht. In een later stadium van het onderzoek kwamen daar de namen van de andere vijf verdachten bij.

De inbraken waren vooral gericht op het buitmaken van computers met flatscreens en op de inhoud van de eventueel aanwezige kluizen. Ze sloegen een grote slag bij gemeentehuizen in Oude Pekela, Zuidlaren, Vries en Roden. Uit deze gemeentehuizen werden tientallen computers en schermen weggenomen. In de bibliotheken van onder meer Appingedam, Niekerk, Bellingwolde, Grijpskerk, Midwolda, Uithuizermeeden en Blijham was de buit minder groot, maar zeker de moeite waard.

Zorginstellingen en bedrijven
Bij de inbraken in zorginstellingen was de buit in Grootegast aan de Hoofdstraat het grootst. Daar namen ze acht computers en vier beeldschermen weg uit een zorginstelling. Verder werd in zorginstellingen, gevestigd in Assen, Roden, Emmen, Drachten, Leeuwarden, Sneek, Muntendam en Stadskanaal ingebroken. Tenslotte werd door de groep inbrekers in de plaatsen Veendam, Emmen, Hoogezand en Nieuwe Pekela in bedrijven ingebroken. Hier ging het meestal om geld en de inhoud van de kluis. De groep ging professioneel te werk en de inbraken werden goed voorbereid. Zo maakten zij gebruik van routebeschrijvingen en stond altijd één verdachte op de uitkijk.

Het onderzoek is nog niet afgerond en zal nog enige tijd doorlopen. De totale schade wordt geraamd op enkele honderdduizenden euros Van de buit, vooral computers en flatscreens, is nauwelijks iets teruggevonden. De meeste spullen werden meestal direct na de inbraken verkocht aan andere personen. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.