Ingezonden persbericht


februari 2004
Persinformatie

Omstreden besluit van Wereld Natuur Fonds

Kunstenaar Harold Scheffer schenkt het Wereld Natuur Fonds geen kunstwerk

De Bekendmaking door het Wereld Natuur Fonds (WNF) dat het de jacht op dieren wil toestaan en daarmee het laatste taboe in Nederland wenst te doorbreken is voor de Nederlandse kunstenaar Harold Scheffer aanleiding om zijn eerdere aanbod in te trekken. In het TV programma 2 Vandaag ( 29 januari jl.) maakte het WNF kenbaar dat men de jacht weer wil toestaan op dieren. Het zou volgens het WNF zelfs 'goed' zijn dit toe te laten op gecontroleerde basis. Voor kunstenaar Harold Scheffer was het zien van deze reportage aanleiding om een speciaal vervaardigd kunstwerk maar niet beschikbaar te stellen aan het WNF.

"Ik heb dit werk speciaal gemaakt gebaseerd op een campagne die deze organisatie voerde om het koraal te beschermen. Ik doe zoiets wel vaker en heb bijvoorbeeld ook al eens een origineel werk beschikbaar gesteld voor WAR Child en Stichting Dierenhulp Venezuela. Gewoon omdat ik van mening ben dat je zo eens per jaar wel eens iets speciaals mag doen voor een organisatie die goed werk verricht. Nadat we het WNF hadden laten weten het doek te zullen schenken kwam er even een kink in de kabel wegens privé omstandigheden. Hierdoor stond het werk dus nog bij mij en waren we bezig een nieuwe afspraak te maken. Na het zien van de TV reportage hoeft het voor mij echter niet meer. Het WNF haalt veel geld op voor de bescherming van dier en natuur en dient dit geld ook zo te besteden. Nu men voorstelt of voornemens is om zelfs de jacht weer toe te laten op dieren en in enkele gevallen zelfs rijke zakenmensen er voor wil laten betalen ben ik afgeknapt. Vorig jaar ook al nadat het WNF gewoon toeliet dat zeehonden uitgemoord worden. Nee ik heb besloten dit werk niet te schenken aan een organisatie die van mening is dat dit moet kunnen. Wat ik met dit werk ga doen is nog niet bekend ik ga daar nog eens over nadenken misschien dat ik de opbrengst na verkoop schenk aan een andere organisatie ter bescherming van dier en natuur." aldus kunstenaar Harold Scheffer.

Het WNF zal door het management van Harold Scheffer geïnformeerd worden over zijn besluit dit speciale unieke kunstwerk niet te schenken. Harold Scheffer is met name bekend vanwege zijn zeer unieke stijl van werken waarbij in elk kunstwerk gebruik wordt gemaakt van diverse speciale materialen. Hierdoor ontstaat een enorme diepte werking in elk werk en beschikt elk werk ook over een hoge ' aaibaarheids' factor. Werken van zijn hand bevinden zich in zowel binnen als buitenland. In 1992 werd hem tevens gevraagd mee te denken over het ontwerp van de CD hoes van de populaire RegaeBand Innercircle. Onlangs nog werd werk van zijn hand geëxposeerd in Duitsland en Frankrijk.

----------
Noot voor de redactie