Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 februari 2004


Vragen van het lid Verbeet aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Kent u de reportage in de actualiteitenrubriek Twee Vandaag, waarin gewag wordt gemaakt van een vrouw die wordt opgenomen in een verpleeghuis en daarom na 58 jaar haar man moet verlaten? (1) Wat vindt u hiervan?


* Is het waar dat het verzorgingshuis waar de vrouw aanvankelijk verbleef, wel de beschikking heeft over verpleeghuisplaatsen? Zo ja, waarom kan de vrouw hier geen gebruik van maken?


* Hoe vaak komt het bij benadering voor dat echtparen moeten worden gescheiden, omdat een partner wordt opgenomen in een verpleeghuis?


* Bent u het met mij eens dat verzorgingshuizen, waar nodig, adequate verpleeghuiszorg moeten kunnen bieden aan partners in verzorgingshuizen, maar dat dit op dit moment te weinig gebeurt? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bevorderen? Bent u bereid om hiervoor extra financiële middelen beschikbaar te stellen?


* Bent u het met mij eens dat in de toekomst woonzorgvoorzieningen moeten ontstaan waarin verpleeghuiszorg wordt verstrekt waar dat nodig is en waarin echtparen gewoon bij elkaar kunnen wonen? Zo ja, wat gaat u doen om dit te bevorderen? Bent u bereid om hiervoor extra financiële middelen beschikbaar te stellen?


* Heeft u kennisgenomen van het standpunt van Aedes, dat woningbouwcorporaties worden belemmerd bij de nieuwbouw, aankoop of verbouw van woonzorgvoorzie-ningen en dat onduidelijkheid over de rol van de rijksoverheid en over de financiering van de projecten hiervan, een van de oorzaken is? Wat vindt u hiervan? (2)


* Waarom acht u een verkorting van de afschrijftermijn voor onroerend zorggoed van vijftig naar veertig jaar ongewenst?


* Wat vindt u van het feit dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) vanaf 1 januari j.l. geen borgen meer verstrekt voor de financiering van verpleeghuizen, in reactie op het uitblijven van de toegezegde uitbreiding van het Protocol Uitbreiding Garantiestructuur Verzorgingshuizen naar verpleeghuizen? Wanneer wordt deze uitbreiding een feit?


(1) Twee vandaag, 2 februari 2004.


(2) O.a. verwoord in persbericht Aedes, 5 november 2003.