Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 6/ 2004)

logo bericht uit maastricht

Wegsleepregeling parkeren Markt
Wegsleepregeling parkeren Markt

In verband met de opbouw van de weekmarkten is parkeren op de Markt op dinsdag toegestaan tot 19.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Op woensdag- en vrijdagochtend worden foutgeparkeerde voertuigen weggesleept.

dotline

Sloop/nieuwbouw woningen
Sloop/nieuwbouw woningen

Woningstichting Maasvallei en Gemeente Maastricht zijn het eens over de hoofdopzet van het voorstel van Maasvallei om de woningen aan de Saksenstraat, Tubantenstraat en Austrasiestraat in Wittevrouwenveld te slopen en te vervangen door nieuwe koopwoningen.

dotline

Boetes vervuiling milieuperrons
Korting begeleiders VOM

Er geldt een nieuwe kortingsregeling voor het Vervoer Op Maat (VOM). Een VOM-pashouder kan maximaal twee begeleiders meenemen. Die mogen binnen een grens van 16 kilometer meereizen tegen een gereduceerd tarief.

dotline

> Roeier Daniël Mensch uitgeroepen tot Maastrichts sporter 2003 > Vergadering raadscommissie ESZ vervalt
> Samenwerking Maastricht en Mergelland voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten
> Concept-beleidsregels voor het toepassen van parkeerschijfzones > Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) Diensten en locaties

Wegsleepregeling parkeren Markt

Vanaf woensdag 21 januari 2004 vindt het wegslepen van foutgeparkeerde voertuigen op de Markt door de Afdeling Stadstoezicht niet meer plaats op de dinsdagavond maar op de woensdagmorgen.

In verband met de opbouw van de weekmarkten is parkeren op de Markt op dinsdag toegestaan tot 19.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Automobilisten die op dinsdag na 19.00 uur of op donderdag na 21.00 uur hun auto nog op de Markt hebben staan, krijgen een bekeuring.

Op woensdag- en vrijdagochtend worden vanaf 06.00 foutgeparkeerde voertuigen weggesleept naar Bergingscentrale Maastricht (Karveelweg 16-18) om plaats te maken voor de opbouw van de weekmarkt. Behalve de kosten voor de bekeuring komen daarbij dan ook nog de sleepkosten en de stallingskosten per dag.

Sloop/nieuwbouw woningen

Woningstichting Maasvallei en Gemeente Maastricht zijn het eens over de hoofdopzet van het voorstel van Maasvallei om de woningen aan de Saksenstraat, Tubantenstraat en Austrasiestraat in Wittevrouwenveld te slopen en te vervangen door nieuwe koopwoningen. Op 19 februari is er een speciale informatiebijeenkomst voor de bewoners. Zij hebben hierover inmiddels bericht ontvangen.

In november 2003 is tijdens een drukbezochte bijeenkomst gesproken over de toekomst van de woningen aan de Saksenstraat, Tubantenstraat en Austrasiestraat. De bewoners wilden zo snel mogelijk duidelijkheid over wat met de woningen gaat gebeuren. In de informatiebijeenkomst zullen Maasvallei en Gemeente Maastricht het plan toelichten. Daarnaast komen dan de rechten van de bewoners aan de orde en alles over het 'sociaal plan' van Maasvallei, waarin alle zaken zijn geregeld die voor deze bewoners van belang zijn.

Als u vragen hebt over dit onderwerp, kunt u zich wenden tot de heer H.J. van den Berg of de heer A. Linders van Woningstichting Maasvallei, telefoonnummer (043) 368 37 37.

Korting begeleiders VOM

Sinds 1 januari 2004 is de kortingsregeling 'ouderenvervoer' afgeschaft voor ouderen die gebruik willen maken van het Vervoer Op Maat (VOM). Gebleken is echter dat veel ouderen het VOM gebruiken om een 'mobiliteitsbeperkte' partner, familielid of kennis te begeleiden. Als begeleider werden zij per 1 januari 2004 voor hoge kosten gesteld.

Sinds 26 januari jongstleden is met de vervoerder (Connexxion Taxi Services) een nieuwe regeling overeengekomen. Volgens deze regeling kunnen maximaal twee begeleiders meereizen tegen gereduceerd tarief. Het tarief per begeleider, ongeacht leeftijd, is vastgesteld op 0,30 euro per kilometer waarbij een opstaptarief geldt van 0,43 euro. Dit lage tarief geldt alleen binnen een grens van 16 kilometer. Vanaf de 17e kilometer geldt het commerciële tarief van 1,40 euro per kilometer.

Naast deze kortingsregeling voor 'sociaal begeleiders' blijft het mogelijk dat een VOM-pashouder één gratis begeleider meeneemt. Dit kan alleen als de pashouder hiervoor een indicatie heeft ontvangen van de gemeente of als hij in het bezit is van een OV-begeleiderskaart.

In 2003 bleek dat er weinig gebruik werd gemaakt van de regeling 'ouderenvervoer'. Ook uit de gemeentelijke ouderenenquête 2002 onder ruim 3000 ouderen kwam naar voren dat senioren weinig tot geen gebruik maakten van de regeling. Als redenen gaf men op: eigen vervoer, (nog) niet nodig, kan nog goed lopen/fietsen, kan nog met de stadsbus, geen behoefte aan, je moet (heel) lang wachten. 'Te duur' werd overigens niet genoemd. Ouderen die wel gebruik maken van VOM vallen vaak onder de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) en hebben op basis van een mobiliteitsbeperking een VOM-pas.

Roeier Daniël Mensch uitgeroepen tot Maastrichts sporter 2003

Vrijdag 30 januari vond in de Platte Zaol de `Mestreechter Sportverkezing' plaats. Bijna 600 mensen uit de sportwereld waren aanwezig bij dit door SportService Maastricht in opdracht van de afdeling Sport&Recreatie georganiseerde evenement. Basis vormde de huldiging van de ruim 140 sporters die in 2003 een Limburgse en/of Nederlands kampioenschap op hun naam wisten te schrijven. Hoogtepunten waren echter de bekendmaking van de winnaars van de vier Maastrichtse sportprijzen 2003. Het Judoteam Maastricht werd uitgeroepen tot Maastrichtse sportvereniging, Annie Jacob werd sportvrijwilligster van het jaar. Dominique Moonen (Judoteam Maastricht) werd uitverkoren als sporttalent. Hij was voor deze prijs samen genomineerd met Linda Callemeijn en Bjorn Speerstra, beiden lid van Atletiek Maastricht. Voor de prijs van Maastrichts sporter 2003 kwamen vier sporters in aanmerking; Patrick Stitzinger (atleet), Jochen Cals (triathlon), Jean Verhasselt (judo) en Daniël Mensch (roeien). Wethouder sport, dhr. Piet Keijmis maakte als gastheer van de `Mestreechter Sportverkezing' de prijswinnaar bekend. De keus viel op Daniël Mensch (onder meer lid van de Maastrichtse Studenten Roei Vereniging Saurus) die naast Nederlands kampioen, ook in de race is voor deelname met de Holland 8 aan de Olympische Spelen in Athene.

Links: Daniël Mensch ontvangt van wethouder Piet Keijmis de felicitaties.
Rechts: V.l.n.r. Bjorn Speerstra, Dominique Moonen en Linda Callemeijn.
Links: Daniël Mensch ontvangt van wethouder Piet Keijmis de felicitaties.
Rechts: V.l.n.r. Bjorn Speerstra, Dominique Moonen en Linda Callemeijn.

Vergadering raadscommissie ESZ vervalt

De geplande vergadering van de raadscommissie Economische en Sociale Zaken van 10 februari aanstaande vervalt.

Samenwerking Maastricht en Mergelland voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten

De gemeenten Maastricht, Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul hebben in 2003 een gezamenlijke regeling vastgesteld voor de uitvoering van de leerplichtwet en de regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC) voor voortijdig schoolverlaten.

Op 30 januari jongstleden tekenden de portefeuillehouders Onderwijs van de betrokken gemeenten de samenwerkingsovereenkomst en gaven ze het officiële startschot voor het Bureau leerplicht/RMC. Met de gezamenlijke regeling zijn de taken op het gebied van de uitvoering leerplicht en RMC per 1 januari 2004 geconcentreerd bij de gemeente Maastricht. Het gaat hierbij om de uitvoering van één centrale leerlingenadministratie van leerlingen van 4 tot 23 jaar en de uitvoering van de leerplicht- en RMC-wet.

Voordelen

De samenwerking heeft een aantal voordelen. Allereerst wordt hiermee binnen de regio eenduidig beleid gehanteerd en is er een regionaal totaalbeeld voor schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. Ten tweede krijgen de scholen voor voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs nog maar te maken met één leerplichtambtenaar. En ten derde staan scholieren van Maastricht en Mergelland tijdens hun gehele schoolloopbaan op één plaats geregistreerd. Scholen in voortgezet- en beroepsonderwijs, waar leerlingen uit verschillende gemeenten zitten, hoeven in-/uitschrijvingen en mutaties van leerlingengegevens nog maar naar één adres te sturen.

Bereikbaarheid

Voor burgers en scholen betekent de regionale samenwerking dat het Bureau leerplicht/RMC is te bereiken via een algemeen nummer: (043) 350 5440.
Spreekuren, evenals huisbezoeken en bezoeken aan school zullen echter gewoon in de eigen gemeente plaatsvinden.

Personeel
Voor de uitvoering van de geconcentreerde taken zal de personele formatie van de unit leerplicht/RMC binnen de gemeente Maastricht worden uitgebreid.

Concept-beleidsregels voor het toepassen van parkeerschijfzones

Steeds meer ontstaat in de buitenwijken van Maastricht de behoefte en noodzaak om kort parkeren in te voeren, met name bij de wijkwinkelcentra. Dit kan alleen door het instellen van een parkeerschijfzone naar aanleiding van artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990). Om te voorkomen dat dit middel willekeurig wordt toegepast, om precedentwerking te voorkomen en om voor iedereen duidelijkheid te verschaffen over het instellen van de parkeerschijfzone, is het noodzakelijk beleidsregels vast te stellen voor het kunnen instellen van de parkeerschijfzone. De gemeente wil met deze beleidsregels eenduidig de criteria vastleggen waaraan een locatie minimaal moet voldoen om voor het instellen van een parkeerschijfzone in aanmerking te komen.

Het 'ontwerpbesluit beleidsregels voor het toepassen van parkeerschijfzones' ligt vanaf 5 februari 2004 gedurende 4 weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Op grond van hoofdstuk 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen gedurende deze termijn door degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken zienswijzen naar voren worden gebracht. Na behandeling van eventuele zienswijzen kunnen de beleidsregels vervolgens door het college worden vastgesteld. Deze zienswijzen dienen vóór 4 maart 2004 te worden ingediend bij de dienst S.B.F., afdeling Integraal Beheer, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) Ontwerp POL-aanvulling Diensten en locaties

Van 2 februari 2004 tot en met 1 maart 2004 ligt de ontwerp POL-aanvulling Diensten en Locaties ter inzage. In deze periode kunt u reageren op dit document.

Gedeputeerde Staten van Limburg maken hierbij bekend dat zij op 20 januari 2004 een ontwerp van de POL-aanvulling Diensten en Locaties hebben vastgesteld. Deze POL-aanvulling vormt een streekplan als bedoeld in artikel 4a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Gedurende vier weken ligt dit ontwerp ter visie en is er voor eenieder gelegenheid om bedenkingen in te dienen. Een en ander zoals bepaald in de Wet op Ruimtelijke Ordening/ Algemene wet bestuursrecht.

Ontwerp POL-aanvulling Diensten en Locaties

Het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL), vastgesteld door Provinciale Staten van Limburg op 29 juni 2001, is een integraal provinciaal plan voor ruimte, milieu, water, verkeer en vervoer, economie en welzijn. In het POL is een nieuw beleid voor kantoren, detailhandel en leisure aangekondigd. De ontwerp POL-aanvulling Diensten en locaties bevat voorstellen voor dit nieuwe beleid; het ontwerp bevat geen concrete beleidsbeslissingen. Het document bevat spelregels en uitgangspunten voor de tijdige ontwikkeling van goed ingerichte en bereikbare vestigingslocaties voor kantoren, detailhandel en leisure. Een aanbod dat zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van dienstverlenende bedrijven. Hiermee wordt beoogd de ontwikkeling van de dienstensector in Limburg te stimuleren. Als beoordelingskader voor concrete initiatieven biedt het voorgestelde beleid meer ruimte voor maatwerk dan in de huidige situatie.

Tervisielegging

Het ontwerp plan zal ter visie worden gelegd van 2 februari 2004 tot en met 1 maart 2004:

- in het Gouvernement te Maastricht (Bibliotheek) tijdens kantooruren van 8.30 - 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur;
- bij het GemeenteLoket.
Het ontwerpplan is eveneens te raadplegen op de website van de Provincie Limburg: www.limburg.nl. Tegen vergoeding van kosten zijn exemplaren van het ontwerp plan te verkrijgen bij de bibliotheek van de Provincie Limburg, telefoon (043) 389 73 82.

Reacties

Schriftelijk reacties kunnen uitsluitend gedurende genoemde termijn worden gezonden aan: Gedeputeerde Staten van Limburg, t.a.v. ir R.J.C. Cimmermans, afdeling Ruimtelijk beleid en coördinatie, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Indien u wenst kunt u verzoeken om vertrouwelijke behandeling van uw persoonlijke gegevens.
Belanghebbenden en zij die tijdig een bedenking hebben ingediend worden in de gelegenheid gesteld tot een gedachtenwisseling over het ontwerp. Indien u dit wenst dient u dat in uw reactie c.q. tijdens voornoemde termijn kenbaar te maken.
In de genoemde termijn kunnen desgewenst ook mondelinge inspraakreacties worden ingediend. Mocht u van die gelegenheid gebruik willen maken, verzoek wij u telefonisch contact op te nemen met bovengenoemde contactpersoon (tel. 043 389 79 62).

Na verwerking van de reacties zal het College van Gedeputeerde Staten de POL-aanvulling ter vaststelling aanbieding aan Provinciale Staten. Definitieve vaststelling van de POL-aanvulling Diensten en Locaties door Provinciale Staten vindt naar verwachting plaats in mei 2004. Na publicatie kan het nieuwe beleid vervolgens in werking treden.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot dhr. ir R.J.C. Cimmermans, telefoon (043) 389 79 62.