Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/02/2004

Voor het eerst Pauropoda in Nederland gevonden, waaronder nieuwe soort Biologen ontdekken voor Nederland nieuwe klasse bodemdieren

Matty Berg, Bioloog op de afdeling Dierecologie van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen aan de VU, heeft voor het eerst bodemdieren in Nederland gevonden die behoren tot de klasse Pauropoda. In een land een nieuwe klasse vinden is bijzonder: het is net als voor het eerst ergens zoogdieren of vogels aantreffen. Extra leuk is dat onder de acht gevonden Pauropoda ook een totaal nieuwe soort voor de wetenschap zat. Dit diertje is genoemd naar zijn vindplaats, de Duivelsberg in Ubbergen: Allopauropus montidiabolus.

Op 1 februari publiceerde het tijdschrift Entomologische Berichten een lijst van de Nederlandse Pauropoda, opgesteld door Berg, Ulf Scheller, een Zweedse entomoloog, en Maurice Janssen van de Plantenziektekundige Dienst Wageningen.

Pauropoda zijn verwant aan de miljoenpoten. Het zijn witte, blinde diertjes van 0,3 tot 1,7 millimeter groot. Ze zijn te herkennen aan hun typisch gevorkte antenne en hun gedrag: ze bewegen als een muis. Ze leven in de bodem tussen strooisel of onder kale boomstronken, met name in beboste heuvels met een goede drainage en een kleibodem. Door hun kleine formaat en verborgen levenswijze zijn ze moeilijk te bestuderen en worden ze vaak over het hoofd gezien. Doordat ze van schimmels leven, spelen ze ook een belangrijke rol in het bodemecosysteem.

De uitbreiding van het aantal klassen is geen teken dat het beter gaat met de Nederlandse natuur. Het betekent dat er over ongewervelde bodemdieren nog veel valt te ontdekken. De Vrije Universiteit en de afdeling Nederland van de European Invertebrate Survey (EIS) houden bij welke in de bodem levende soorten uit ons land bekend zijn en proberen zoveel mogelijk kennis over hun voorkomen te verzamelen. Zo kunnen ze begrijpen hoe het bodemecosysteem in elkaar zit, zodat af te leiden is hoe bodemorganismen de voedselkringloop in de bodem beïnvloeden.



Vrije Universiteit Amsterdam