Partij van de Arbeid


Den Haag, 4 februari 2004


Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de minister van Defensie


1. Bent u bekend met de berichten in het Algemeen Dagblad over mishandeling van militairen in Oirschot?


2. Komt dit vaker voor bij de Koninklijke Landmacht of bij andere krijgsmachtdelen? Zo ja, kunt u precies aangeven om hoeveel incidenten het gaat en op welke wijze daartegen is opgetreden?


3. Welke concrete maatregelen zijn er genomen om dit soort uitwassen te voorkomen?


4. Op welke manier vangt Defensie de slachtoffers en hun familie en naasten op?


5. Waaruit bestaat de opvang voor militairen die slachtoffer zijn van mishandeling en voor militairen die naar aanleiding van deze incidenten psychische problemen hebben? Acht u de opvangmogelijkheden passend en voldoende? Zo nee, welke maatregelen gaat u nemen om hier verbetering in aan te brengen?


6. Wat is er behalve het ontslag van 8 van de 12 verdachten door Defensie ondernomen om verdere escalatie te voorkomen?


7. Op welke wijze wordt omgegaan met de andere 4 verdachten en is bekend of Justitie ook onderscheid maakt tussen de 12 verdachten? Bent u bereid om de Kamer op de hoogte te houden van de voortgang van het justitieel onderzoek?


8. Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen over zelfdoding bij militairen die één of meer uitzendingen hebben meegemaakt?


9. Bent u bereid om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden om militairen beter te volgen vóór, tijdens en na uitzending, alsmede na beëindiging van het dienstverband bij Defensie, met het oog op het voorkomen van psychische problemen en ontsporingen zoals in Oirschot?


Algemeen Dagblad, 31 januari 2004, 'Tot man gemarteld', p. R3 en het 2 februari 2004 'Na 'ontgroening' opnieuw bedreigd'.