Gemeente Grave

Campagne Een Ton voor Water van start!

Water besparen: niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu, maar nu ook voor mensen in ontwikkelingslanden die van schoon water verstoken zijn. Onder het motto denk mondiaal, handel lokaal organiseren de gemeenten Bernheze, Grave en Oss de campagne Een Ton voor Water. In deze campagne staat de wereldwijde beschikbaarheid van voldoende en gezond zoet water centraal. Symbool hiervoor is de regenton waarmee u kunt bijdragen aan waterbesparing in Noord-Brabant. En doordat per verkochte regenton in totaal 10,- naar waterprojecten in ontwikkelingslanden gaat, werkt u ook mee aan de watervoorziening wereldwijd.

Water van levensbelang.
Een mens kan dagen zonder voedsel, maar niet zonder water. In onze Westerse samenleving is water ruim voorhanden; we spoelen zelfs het toilet door met schoon drinkwater. Eigenlijk gebruiken we maar zes liter water per dag om werkelijk onze dorst te lessen en bij de voedselbereiding. Een veelvoud ervan laten we in het riool verdwijnen. Voor iemand uit bijvoorbeeld het Afrikaanse land Kenia is dat onvoorstelbaar, daar is schoon water juist erg schaars.

De regenton
Water dat in een regenton wordt opgevangen is te gebruiken voor het besproeien van de tuin en kamerplanten en voor het doen van kleine schoonmaakklusjes, zoals ramen wassen en het wassen van uw auto. Het water in de tuin is direct bij de hand, u kunt het via het handige kraantje direct in de gieter laten lopen, of er een tuinslang op aansluiten. Zeker in de zomer bespaart u zo een aanzienlijke hoeveelheid drinkwater.

Wordt een ton rijker!
In het kader van deze actie kunt u een regenton van 210 liter bestellen voor maar 22,85. In de verkoopprijs zit een bijdrage van 5,-, voor de NOVIB., die het bedrag besteedt aan waterprojecten in ontwikkelingslanden. Daarbovenop stelt de gemeente per verkochte ton ook nog eens 5,- ter beschikking aan de Stichting Lobade (Local Basic Development) in Grave, die projecten in Kenia financiert.

Bestellen
U kunt als inwoner van de gemeente Grave een regenton bestellen door overmaking van 22,85 op rekeningnummer 509392725 t.n.v. Regionaal Milieubedrijf in Cuijk , o.v.v. Regenton Grave en uw volledige adres. Na ontvangst van het bedrag ontvangt u begin maart een bevestiging, waarmee u uw ton van zaterdag 27 maart t/m zaterdag 3 april kunt afhalen bij de Boerenbond, Kooikersweg 2 in Grave.

Informatie
De regenton is vanaf 11 februari te bezichtigen in het stadhuis en de bibliotheek. Op de gemeentelijke informatiepagina in deze krant besteden we nog een aantal weken aandacht aan deze actie. De actie Een Ton voor Water is een initiatief van het COS Oost Brabant, centrum voor internationale samenwerking en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Milieubedrijf. Meer informatie over de landelijke campagne vindt u op www.eentonvoorwater.nl