Partij van de Arbeid


Nadere verklaring PvdA-voorzitter Ruud Koole


Woensdag 4 februari 2004, 21.30 uur.


Naar aanleiding van enkele interpretaties van de brief die ik gezonden heb aan PvdA-burgemeesters en wethouders over uitgeprocedeerde asielzoekers wil ik het volgende opmerken.


Allereerst: wanneer ik begrip toon voor het dilemma waarin lokale bestuurders kunnen komen te verkeren bij het uitzetten van sommige - langdurig in ons land verblijvende - uitgeprocedeerde asielzoekers, dan betekent dit dat ik begrip heb voor de moeilijke situatie die mijns inziens ontstaat wanneer het voorgenomen beleid van minister Verdonk onverkort doorgang zou vinden. Lokale bestuurders krijgen dan te maken met conflictuerende belangen van enerzijds het uitvoeren van rijksbeleid en anderzijds hun taak op het terrein van openbare orde en leefbaarheid hun gemeenten. Dat moet worden voorkomen.


Ten tweede wens ik nadrukkelijk op te merken dat ik op generlei wijze lokale bestuurders heb opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid of om rijksbeleid niet uit te voeren. Maandag a.s. wordt in de Kamer over deze kwestie een debat gevoerd. Mijn oproep is bedoeld om zoveel mogelijk informatie te verzamelen met behulp van PvdA-burgemeesters en -wethouders over concrete situaties, waardoor de inhumane effecten duidelijk worden en concrete mensen achter de cijfers zichtbaar.


Daarmee wordt het verzet tegen het voorgenomen besluit van minister Verdonk ondersteund, zoals ik mijn brief schrijf. Dat is iets anders dan een oproep tot het niet-uitvoeren van een eenmaal democratisch vastgesteld beleid; die laatste oproep heb ik dan ook niet gedaan.