Ingezonden persbericht

Verdringing op de arbeidsmarkt

UTRECHT, 20040204 -- Volgens het ISO heeft het plan van staatssecretaris Rutte over het weren van ex-studenten uit de bijstand geen zin. "De negatieve bijwerkingen van deze maatregel zijn groter dan de beoogde winst", aldus voorzitter Kamminga.


Rutte stelt voor om ex-studenten niet meer automatisch een bijstanduitkering te verschaffen. Afgestudeerden drukken te zwaar op de financiën van de grote studentensteden. Zijn voorstel is ex-studenten zich beschikbaar te laten stellen voor een baan aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Door ex-studenten te verplichten elke functie te vervullen, wordt de financiële situatie van deze steden echt niet ruimer, aldus voorzitter Kamminga. "De aanvraag van een uitkering heeft nog steeds een negatief beeldmerk en wij merken dan ook dat afgestudeerden huiverig zijn een uitkering aan te vragen." Ze proberen op andere manieren de periode tot de eerste baan te overbruggen, door bijvoorbeeld spaargeld of te lenen bij ouders.

Daarbij zijn de negatieve neveneffecten van deze maatregel groter dan de eventuele winst. Het ISO merkt nu al dat studenten met hun bijbanen een verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt veroorzaken. "Als afgestudeerden functies voor lager opgeleiden gaan accepteren, zullen minder banen beschikbaar zijn voor deze groep. Dit kan uiteindelijk resulteren in een negatieve spiraal", aldus Kamminga. Afgestudeerden zullen minder tijd en ruimte hebben om zich op hun sollicitatie te werpen, waardoor ze nog langer in de 'tussenbanen' blijven hangen.

Het is uiteindelijk voor iedereen het beste als mensen een baan kunnen uitoefenen die aansluit bij hun competenties. Kamminga: "Daar gaat staatssecretaris Rutte te gemakkelijk aan voorbij." Het ISO wil daarom dat afgestudeerden de ruimte krijgen zich volledig te richten op hun sollicitaties. Hierover kunnen afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld over een sollicitatieplicht en een maximale tijdsduur. Op deze manier kunnen afgestudeerden serieus werk maken van hun zoektocht naar een baan, zonder dat het een langdurig traject wordt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.




Ingezonden persbericht