Universiteit van Tilburg

Miljoenen voor onderzoek UvT naar pensioenen

EMBARGO TOT WOENSDAG 4 FEBRUARI 2004 14.30 UUR

Spinozawinnaar Lans Bovenberg bouwt wetenschapsnetwerk rond vergrijzingsproblematiek

De Universiteit van Tilburg wordt de uitvalsbasis voor een nieuw wetenschapsnetwerk rond levensloop, pensioenen en vergrijzing. Het netwerk, genaamd Netspar (Netherlands Studies on Pensions Aging and Retirement), is geïnitieerd door Lans Bovenberg. Hij zet de 1.5 miljoen euro van zijn recente Spinozapremie geheel in voor Netspar. Het instituut kent drie pijlers: fundamenteel onderzoek, onderwijs en uitwisseling van kennis met financiële instellingen en overheid. Netspar is een publiek-privaat initiatief en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van een aantal pensioenfondsen, pensioenuitvoerders, verzekeraars en andere financiële instellingen. Van de beoogde 5 miljoen euro per jaar is reeds ruim de helft toegezegd.

Lans Bovenberg ontvangt op 4 februari de Spinozapremie uit handen van Minister Maria van der Hoeven van OC&W. Het is de tweede keer dat de Spinoza-premie (ook wel aangeduid als de Nederlandse Nobelprijs) aan een wetenschapper uit de sociaal wetenschappelijke hoek wordt toegekend. Bovenberg ontvangt de prijs voor zijn veelzijdige bijdragen aan het vakgebied, waaronder die op het terrein van de milieueconomie. In het juryrapport wordt hij aangeduid als de eerste econoom die het gat na Tinbergen kan opvullen.
Bovenberg zal het onderzoeksbudget dat verbonden is aan de Spinozapremie gebruiken om een wetenschapsnetwerk rond levensloop, vergrijzing en pensioenen van de grond te trekken. In onderzoek en onderwijs zullen het individueel gedrag van mensen over de levensloop, het beleid van pensioenfondsen en andere financiële instellingen (zoals verzekeraars), en de macro-economische gevolgen van pensioenen en vergrijzing worden onderzocht.
De drie onderzoekspijlers van het netwerk zullen worden geleid door Arie Kapteyn, Theo Nijman en Lans Bovenberg. Nijman en Bovenberg zijn beiden wetenschappelijk directeur van CentER, het internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituut van de Tilburgse economiefaculteit, dat door Kapteyn is opgezet. Netspar zal evenals CentER nadrukkelijk worden ingebed in internationale kennisnetwerken. Een groot deel van de middelen zal ingezet worden voor fundamenteel onderzoek, dat als bron zal dienen voor het onderwijs en de kennisuitwisseling met de deelnemende publieke en private instellingen. Netspar wordt een interdisciplinair netwerk waarin economen met verschillende specialismen maar ook sociologen en juristen zullen samenwerken. Het instituut beoogt innovatie op een aantal terreinen en beproeft nieuwe formules waarbij wetenschap en praktijk van elkaar leren en kennis en kunde uitwisselen. Met workshops en brainstormsessies zullen medewerkers van pensioenfondsen en verzekeraars en beleidsambtenaren bij Netspar worden betrokken. Ook onderzoekers van andere Nederlandse universiteiten nemen deel aan dit Nederlandse initiatief. Tot de plannen behoort ook een nieuw opleidingsprogramma voor masterstudenten.

Netspar is een publiek-privaat initiatief en vervult daarmee dezelfde rol voor de dienstensector en de gammawetenschappen die technologische topinstituten voor de industriële sector en de bètawetenschappen innemen. Netspar wordt gefinancierd door de Spinozapremie en bijdragen van de Universiteit van Tilburg, stichting Instituut GAK, grote pensioenfondsen (ABP, PGGM), pensioenuitvoerders (SFB groep, Mn Services), verzekeraars (ING, Interpolis, Achmea), en banken (ABN-AMRO). Met andere private partijen, de overheid en een aantal Nederlandse universiteiten wordt momenteel nog overlegd over participatie in Netspar. Naar verwachting zullen de afspraken met alle betrokken partijen over participatie in Netspar binnen enkele maanden worden afgerond.

Noot voor de pers

Lees de digitale versie van de plannen van Netspar (onder embargo). Lans Bovenberg is woensdag 4 tot en met vrijdag 6 februari bereikbaar op 06-29102412. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Clemens van Diek, voorlichter van de Faculteit der Economische Wetenschappen (013 466 2500, C.vanDiek@uvt.nl) of drs. Pieter Siebers, persvoorlichter van de UvT (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl).

Tilburg, 3 februari 2004
Laatst gewijzigd: dinsdag 03 februari 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen