Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 4-2-2004

Prijzen geneesmiddelen fors omlaag

De prijzen van generieke geneesmiddelen gaan fors omlaag. Dit zijn geneesmiddelen waarvan het octrooi is verlopen en daarom door andere fabrikanten mag worden ontwikkeld en geproduceerd. De fabrikanten van generieke geneesmiddelen hebben besloten dat de kosten van hun produkten met gemiddeld 40% zullen dalen. Hiermee worden bestaande kortingen en bonussen voor apothekers vervangen door prijsverlagingen. De apothekers zullen deze lagere prijzen aan de patiënten en verzekeraars doorberekenen. Verzekeraars en apothekers zullen in hun contracten tot verregaande kostenbesparingen overgaan. Zo komt een groot deel van de kortingen en bonussen die apothekers ontvangen ten goede aan de verzekerden. Hierdoor moet dit jaar 622 miljoen euro op de uitgaven voor geneesmiddelen worden bespaard. Volgend jaar loopt de besparing op tot 685 miljoen. Het besparingsbedrag van 622 miljoen in 2004 komt overeen met de taakstelling die minister Hoogervorst in zijn begroting heeft opgenomen. De besparing wordt bereikt door de prijsverlaging van generieke geneesmiddelen (356 mln), lokale onderhandelingen tussen verzekeraars en apothekers (76 mln) en door het handhaven van de bestaande claw-back van 6,82% (190 mln).

Dit is de uitkomst van gesprekken die de Bogin, KNMP, ZN en VWS de afgelopen maand hebben gevoerd. De KNMP nam namens de apothekers het initiatief tot deze gesprekken nadat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven eind december een kortingsmaatregel van het CTG had tegengehouden. De minister en het CTG hebben een nieuwe kortingsmaatregel in voorbereiding. De minister zal van de invoering ervan afzien als de maatregelen het beoogde effect hebben.

Apothekers krijgen in plaats van inkoopvoordelen vanaf 1 januari 2005 een nieuw tarief. Apothekers willen een kostendekkend tarief om hun apotheek draaiend te houden. De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de inkoopvoordelen en naar de kosten van apothekers. Op basis daarvan zal gesproken worden over een kostendekkend tarief voor de apothekers.

De partijen beschouwen deze afspraak als een eerste stap op weg naar prijsconcurrentie en transparantie. De minister heeft in zijn brief van 31 oktober 2003 aan de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid aangegeven welke verdere stappen hij wil zetten. Belangrijk onderdeel van zijn beleid is het wijzigen van het
geneesmiddelvergoedingssysteem. Daardoor wordt de vergoeding van geneesmiddelen die onderling uitwisselbaar zijn lager dan de vergoeding van unieke geneesmiddelen. Vanaf 1 januari 2005 zal een nieuw systeem van prijzen en vergoedingen gelden. Hierbinnen is een belangrijke rol weggelegd voor zorgverzekeraars die doelmatige zorg moeten inkopen voor hun verzekerden.

De resultaten van het akkoord worden de komende dagen door betrokken partijen ter goedkeuring aan hun achterbannen voorgelegd. De apotheekhoudende huisartsen overwegen om aan het convenant mee te doen.