Universiteit van Amsterdam

Waarom kiezen voor een opleiding in de ouderenzorg?


Promotie Culturele antropologie/Genderstudies


donderdag 5 februari 10.00 uur

Ellis Jonker deed onderzoek naar de motieven en ambities van leerlingen van de tweejarige opleiding helpende gezondheidszorg in Amsterdam. De opleiding kwalificeert voor uitvoerend werk in verzorgings- en verpleeghuizen of in de thuiszorg. De leerlingen - voornamelijk meisjes - zijn afkomstig uit het v(m)bo of het speciaal onderwijs. De afgelopen tien jaar is het aantal allochtone leerlingen (migranten en vluchtelingen) gegroeid. Vaak hebben zij bij de start weinig kennis van de inhoud van de opleiding en het bijbehorende beroepsveld. Kiezen zij bewust voor scholing in de zorg of hebben zij gezien hun schoolprestaties geen alternatief? Waarom haken zoveel van hen af? Jonker geeft antwoord op deze en andere vragen met een presentatie van verhalen van leerling-helpenden over zichzelf, school, stage en toekomstdromen. Zij vult deze verhalen aan met een beschrijving van de dagelijkse gang van zaken op de opleiding. Jonkers proefschrift biedt inzicht in de beloften en valkuilen van scholing. Dit inzicht is van belang in het licht van het huidige en het dreigende personeelstekort in de zorgsector bij een alsmaar groeiende vraag naar professionele hulp en zorg.

Mw. E.F. Jonker: Helpen tot je een ons weegt. Motivatie en ambitie van Amsterdamse jongeren in opleiding voor de ouderenzorg. Promotoren zijn mw. prof. dr. S. Leydesdorff en mw. prof. dr. C. Brinkgreve (UU).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.