Universiteit van Amsterdam

Nieuwe katalysatoren maken milieuvriendelijkere chemische processen mogelijk


Promotie Scheikunde


donderdag 5 februari 12.00 uur

Er is een toenemende maatschappelijke behoefte om chemische reacties uit te voeren met gebruik van minder energie, met hoge selectiviteit en minder afval. Hierbij speelt katalyse een grote rol. Ook probeert men het gebruik van klassieke oplosmiddelen te omzeilen, omdat die slecht zijn voor het milieu. Chemici zoeken daarom naar nieuwe, selectievere katalysatoren en andere manieren om chemische reacties te laten verlopen. Sander Kluwer onderzocht de mogelijkheden voor palladium-gekatalyseerde reacties in superkritisch koolstofdioxide. Deze vorm van koolstofdioxide heeft zowel de eigenschappen van gas als van vloeistof en veel stoffen lossen er gemakkelijk in op. Kluwer ontwikkelde nieuwe manieren om palladiumkatalysatoren te maken voor de reactie waarbij alkynen omgezet worden in cis-alkenen. Een aantal van de door Kluwer gemaakte katalysatoren zorgt in een systeem met superkritisch CO2 als oplosmiddel voor hogere reactiesnelheden dan de chemische reactie met klassieke organische oplosmiddelen.

A.M. Kluwer: Palladium-catalyzed stereoselective hydrogenation of alkynes to (Z)-alkenes in common solvents and supercritical CO2. Promotor is prof. dr. C.J. Elsevier.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.