Universiteit van Amsterdam

Moleculair medicijn tegen malaria en Afrikaanse slaapziekte


Promotie Scheikunde


donderdag 5 februari 14.00 uur

Veel medicijnen zijn gebaseerd op stoffen die van nature in planten of dieren voorkomen. Adenosine is een molecuul dat in het lichaam van zoogdieren veelvuldig voorkomt en allerlei fysiologische processen regelt door zogenoemde adenosine-receptoren te stimuleren. Dat zijn eiwitten in de celwand van bijvoorbeeld spier- en zenuwcellen. Er zijn vier soorten adenosine-receptoren bekend. Stoffen die selectief een van deze vier receptoren activeren, zouden een medicijn kunnen zijn tegen zenuwaandoeningen (zoals angst, pijn, Alzheimer en epilepsie), hart- en vaatziekten (zoals hoge bloeddruk en hartritmestoornissen), chronische ontstekingsziekten (zoals astma) en kanker. Adenosine zelf bindt aan al deze vier receptoren en zou daardoor als medicijn te veel ongewenste bijwerkingen vertonen. Daarom moeten stoffen gemaakt worden die lijken op adenosine, maar slechts aan een van de receptoren binden. Boris Rodenko ontwikkelde nieuwe synthesemethodes om snel veel van zulke stoffen te maken. Hij ontdekte dat enkele van de gesynthetiseerde moleculen de groei van de tropische parasieten die malaria en de Afrikaanse slaapziekte veroorzaken sterk remmen.

B. Rodenko: A new entry to adenosine analogues via purine nitration. Combinatorial synthesis of antiprotozoal agents and adenosine receptor ligands. Promotor is prof. dr. G.J. Koomen.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.