Ingezonden persbericht


Tien jaar post planjer

Jubileummanifestatie van post planjer, utrechts bulletin voor architectuur en stedenbouw

Op donderdag 5 februari viert het tijdschrift Post Planjer haar tienjarig bestaan in de voormalige politiepost aan het Ledig Erf. In een feestelijk avondprogramma treden verschillende sprekers op, wordt er gediscussieerd over de uitgave en impact van architectuurtijdschriften en speelt er een videofilm waarin de redactie van Post Planjer Utrechtse projecten becommentarieert.

Post Planjer dankt haar naam aan de politiepost aan het Ledig Erf, die in 1926 werd ontworpen door stadsarchitect J.I. Planjer. De stichting Post Planjer dacht hier tien jaar geleden haar intrek te nemen om er een architectuurcentrum te vestigen. Onderwijl werd alvast begonnen met de uitgave van een tijdschrift. Inmiddels bericht Post Planjer alweer tien jaar over hedendaagse architectuur en stedenbouw in de stad Utrecht en is het architectuurcentrum opgericht door een andere stichting, die het Aorta noemde. Dat er na tien jaar dan toch een Post Planjer-activiteit plaatsvindt in de politiepost, verheugt de redactie zeer.

Jubileumprogramma

De jubileummanifestatie wordt gehouden op donderdag 5 februari, in de voormalige politiepost aan het Ledig Erf. De toegang is gratis.

20.00 uur Koffie, thee, videovertoning.

20.15 uur Openingswoord door Anco Schut (hoofd Afdeling Stedenbouw en Monumenten, Gemeente Utrecht), waarin hij het belang zal belichten van Post Planjer voor de architectuurontwikkeling in Utrecht.

20.25 uur Lezing door Hans Ibelings (architectuurcriticus), over de verschillende architectuurtijdschriften die in Nederland worden uitgegeven, waarbij de functie, de onderlinge verhoudingen en het effect ervan aan de orde komen.

21.00 uur Debat over het fenomeen 'lokaal architectuurtijdschrift', met onder meer Piet Vollaard (ArchiNed), Hans Ibelings en Olof van der Wal (architectuurcentrum Platform GRAS, Groningen).

21.30 uur Feestrede door Ko Jacobs (directeur Academie van Bouwkunst in Arnhem), die als mede-oprichter en oud-redactielid zal ingaan op het ontstaan, de geschiedenis en de toekomst van Post Planjer.

21.40 uur Presentatie van de eerste Post Planjer nieuwe stijl en prijsuitreiking van het Grote Post Planjerspel.

21.50 uur Borrel, videovertoning

23.00 uur Einde

Aanmelden

Belangstellenden zijn hartelijk welkom. Wel wordt hun aangeraden zich aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar pplanjer@dds.nl, of via telefoonnummer 030.2992543 (Martine Bakker).

Post Planjer

Post Planjer verschijnt vier keer per jaar in een oplage die schommelt tussen de 1000 en 1250 exemplaren. Het bulletin wordt gratis verspreid in de stad, op een aantal vaste verspreidingspunten zoals het architectuurcentrum, de bibliotheek en het stadhuis. Daarnaast krijgen ruim 500 belangstellenden Post Planjer gratis thuis gestuurd. Post Planjer wordt geproduceerd door een vrijwillige redactie, die in veel gevallen ook de artikelen schrijft.

De redactie beschouwt stedenbouw, architectuur en vormgeving ondanks de schaalverschillen als één discipline en trekt ook geen strikte grens tussen architectuur en stedelijke beleving. Naast informatieverschaffing, streeft Post Planjer ernaar om met de kritieken, beschouwingen en beschrijvingen in het bulletin als een onderlegger te fungeren voor het Utrechtse architectuurdebat. Hiertoe wordt geregeld samengewerkt met andere Utrechtse architectuurinitiatieven, waaronder de Rietveldprijs en de Dag van de Architectuur.

Qua uiterlijk metamorfeerde het blad in de loop van haar tienjarig bestaan van een grote gekopieerde folder, via 4 speciaal vormgegeven nummers, tot een handzaam formaatje en strakke vormgeving waaraan sinds 1997 weinig meer is veranderd. De redactie greep het jubileum dan ook aan om Post Planjer te restylen. Tijdens het jubileum zal het nieuwe ontwerp worden gepresenteerd, in de vorm van het jubileumnummer.

Jubileumdebat

Op haar jubileumavond houdt Post Planjer een debat over zichzelf - natuurlijk in een brede context. Eén van de vragen zal zijn: in hoeverre leveren architectuurtijdschriften een bijdrage aan een kritische houding ten opzichte van de gebouwde omgeving en is een lokaal tijdschrift hier meer geschikt voor dan een nationaal?

Met de lezing van Ibelings in het achterhoofd en door de doelstelling, positie, impact en verschijningsgeschiedenis van Post Planjer als voorbeeld te nemen, wordt een beeld verkregen van de tijdschriftproductie in Nederland. Ook de aspecten van een vrijwillige redactie, gratis verspreiding, keuze voor lokale onderwerpen, themanummers en de spontane opzet van Post Planjer zullen aan de orde komen.

In de discussie wordt bovendien gekeken naar de grenzen van het medium 'tijdschrift' in dit digitale tijdperk, en de grenzen aan de flexibiliteit van de lezersgroep. Onder de lezers bevinden zich geïnteresseerde burgers, lokale politici en ambtenaren, architecten en wetenschappers: beperkt zo'n lezerssamenstelling een auteur of redactie in onderwerpkeuze, vlakt het af of tilt het de inhoud misschien naar een abstracter niveau?

De deelnemers aan het debat zijn: Olof van der Wal (Platform GRAS, Groningen), Joost Meuwissen (tijdschrift Wiederhall, 1986-2002), Hans Ibelings (architectuurcriticus) en Piet Vollaard (ArchiNed). De discussie wordt geleid door Catja Edens (redactie Post Planjer).

Videofilm

Naar aanleiding van het 10-jarig jubileum schittert de redactie in een korte videofilm (15 min.). De film geeft een overzicht van projecten die kortgeleden in de stad zijn gerealiseerd, variërend van stedenbouw tot hergebruik van een monumentaal pand. Het belangrijkste in de film is echter de visie van de redactie, die spreekt uit de beelden: door goed naar architectuur te kijken, is er altijd meer te zien dan je in eerste instantie zou denken. Deze visie blijkt ook uit het commentaar bij de beelden, waarin de redactie enthousiast informatie geeft en uiteenlopende opvattingen ventileert, maar waarin ook vragen worden gesteld over bepaalde ontwerpoplossingen of stedenbouwkundige keuzes. De film zal na het jubileum nog op andere locaties te zien zijn, waaronder Architectuurcentrum Aorta en Meer TV.

NOOT VOOR DE REDACTIE,