CNV

Vakcentrales: Lissabon krijgt te weinig aandacht

De Lissabonagenda - de overkoepelende strategie om Europa voor 2010 de meest concurrerende mondiale economie te maken - wordt nog onvoldoende uitgevoerd. Vooral de sociale dimensie, het stimuleren van innovatie en de uitvoering en handhaving van Europese afspraken moeten volgens de vakcentrales meer aandacht krijgen. Dit schrijven de drie vakcentrales aan het kabinet aan de vooravond van het jaarlijkse voorjaarsoverleg Europa op 5 februari.

Een heikel punt voor de vakcentrales is dat een situatie dreigt te ontstaan, waarin Europese minimumafspraken de norm worden voor Nederland. De aantasting van de Arbeidstijdenwet door het kabinet is daar een goed voorbeeld van. Minder sociale bescherming en voorzieningen zonder te investeren in menselijk kapitaal is een onacceptabele ondermijning van de Lissabondoelstelling. Innovatie, een van de hoofdpunten van de Lissabonagenda, staat in Nederland redelijk hoog op de beleidsagenda, maar er moet in de concrete vertaling en facilitering nog een belangrijke slag gemaakt worden.

Voor het overleg met het kabinet, hebben de vakcentrales naast de kritische kanttekeningen, tien aparte speerpunten benoemd waarover ze graag met het kabinet in debat gaan. De vakcentrales dringen er bij het kabinet onder meer op aan om:

- meer aandacht te besteden aan het voorkomen of bestrijden van concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen Nederland;
- zich in te zetten om de uitzendrichtlijn in Europa spoedig vast te stellen (de deadline van 2003 is al verstreken!)
- een Europese sociale agenda op te stellen om de sociale dimensie van Europa beter te ontwikkelen.

Na het overleg van 5 februari zal het kabinet zijn inzet vaststellen en naar de Europese Commissie versturen. In de laatste week van maart overleggen de regeringsleiders over de voortgang van de Lissabonagenda. Aan deze top gaat een overleg met de Europese werknemersorganisatie (EVV) en de Europese werkgeverskoepels vooraf.

---


--------