FNV

'Lissabon-agenda krijgt te weinig prioriteit'

De Lissabon-agenda - de strategie om Europa voor 2010 de meest concurrerende mondiale economie te maken - wordt nog onvoldoende uitgevoerd. Vooral de sociale dimensie en de uitvoering en handhaving van Europese afspraken moeten volgens de vakcentrales FNV, CNV en MHP meer aandacht krijgen. Dit schrijven zij aan het kabinet aan de vooravond van het jaarlijkse voorjaarsoverleg over Europa op 5 februari.

Innovatie, een van de hoofdpunten van de Lissabon-agenda, staat in Nederland redelijk hoog op de beleidsagenda. Maar er moet in de concrete vertaling en facilitering nog een belangrijke slag gemaakt worden.

Een ander heikel punt voor de vakcentrales is dat een situatie dreigt te ontstaan, waarin Europese minimumafspraken de norm worden voor Nederland. De aantasting van de Arbeidstijdenwet door het kabinet is daar een goed voorbeeld van. Minder sociale bescherming en voorzieningen zonder te investeren in menselijk kapitaal is een onacceptabele ondermijning van de Lissabon-doelstelling.

Voor het overleg met het kabinet, hebben de vakcentrales naast de kritische kanttekeningen, tien aparte speerpunten benoemd waarover ze graag met het kabinet in debat gaan. De vakcentrales dringen er bij het kabinet op aan om:

* - meer aandacht te besteden aan het voorkomen of bestrijden van concurrentie op arbeidsvoorwaarden binnen Nederland;
* - zich in te zetten om de uitzendrichtlijn in Europa spoedig vast te stellen (de deadline van 2003 is al verstreken!)
* - een Europese sociale agenda op moeten stellen om de sociale dimensie van Europa beter te ontwikkelen.

Na het overleg van 5 februari stelt het kabinet haar inzet vast en stuurt dit naar de Europese Commissie. In de laatste week van maart overleggen de regeringsleiders over de voortgang van de Lissabon-agenda. Aan deze top gaat een overleg met het Europese Verbond van Vakverenigingen (EVV) en de Europese werkgeverskoepels vooraf. De drie vakcentrales zijn bij het EVV aangesloten.

26 januari 2004
Brief vakcentrales Lissabon.doc