Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
30 januari 2004

Minder complicaties door inzet specialistische transportteams voor kritisch zieke kinderen

Kinderarts Gijs Vos promoveert 5 februari op onderzoek naar interklinisch IC-transport

Kritisch zieke kinderen hebben een betere kans op overleving en genezing indien zij worden behandeld op speciaal daarvoor ingerichte intensieve zorgafdelingen (pediatrische intensive care afdelingen, oftewel PICU's). Deze zorg is in Nederland gecentraliseerd in de acht academische medische centra. Centralisatie van intensieve zorg voor kinderen kan echter alleen succesvol zijn als de risico's van het transport naar de gespecialiseerde centra worden geminimaliseerd. Door de inzet van professionele transportteams treden minder complicaties op tijdens het interklinisch transport. Permanente inzetbaarheid van deze teams, voor alle centra en met de juiste middelen, is nodig voor optimale zorg aan alle kritisch zieke kinderen. Drs. Gijs Vos, kinderarts-intensivist bij het academisch ziekenhuis Maastricht (azM), promoveert op 5 februari aan de Universiteit Maastricht op zijn onderzoek naar het interklinisch intensieve zorg transport van kritisch zieke kinderen in Nederland.

Jaarlijks worden ongeveer duizend kinderen in kritieke toestand vanuit algemene ziekenhuizen getransporteerd naar deze PICU's. Onderzoek toont aan dat in Nederland tijdens een transport met onervaren medisch specialisten een hoger aantal complicaties gemeld wordt in vergelijking met specialistische transportteams. Tijdens deze transporten beschikken deze medisch specialisten vaak niet over de noodzakelijke apparatuur en materialen en bij aankomst op de PICU zijn vaker acute ingrepen noodzakelijk. Gespecialiseerde transportteams van de PICU's voeren meer ingrepen uit en nemen meer tijd voor stabilisatie van de patiënt voorafgaande aan het transport. Veel medisch specialisten zonder training op het gebied van pediatrische intensieve zorg beschouwen deze transporten als een zware taak en voelen zich onzeker tijdens deze transporten, met name als zij weinig kennis hebben van de werking van de beschikbare apparatuur.

In Nederland wordt nog steeds minder dan de helft van de interklinische transporten begeleid door ervaren transportteams van de specialistische centra. Vier van de acht centra kunnen een professioneel transportteam inzetten en er wordt in de overige centra gestreefd naar deze inzet op korte termijn. De acht centra met pediatrische intensieve zorgafdelingen werken nu in gezamenlijk overleg aan een landelijk dekkende en continu inzetbare professionele transportfaciliteit, waarbij elk centrum de verantwoordelijkheid krijgt voor het interklinisch transport binnen de eigen regio. Zij hebben de beschikking over specialistische apparatuur voor bewaking en beademing en over de noodzakelijke materialen om de patiënt te stabiliseren en te transporteren. Om alle apparatuur en materialen voor de behandeling en bewaking tijdens het transport mee te kunnen nemen op een veilige, overzichtelijke en goed bereikbare wijze wordt een nieuwe intensieve zorg transport unit ontwikkeld in samenwerking met alle Nederlandse topklinische centra, ambulancediensten, Technische Universiteit en industrie. De kosten hiervan worden gedragen door het academisch ziekenhuis Maastricht en door particulier initiatief. Deze transport unit maakt het professionele intensieve zorg transportteams voor kinderen mogelijk om reeds in het verwijzend ziekenhuis te starten met de behandeling en bewaking van de patiënt op een niveau vergelijkbaar met dat op de specialistische zorgafdeling zelf.

Volgens de promovendus is het essentieel dat de centralisatie van pediatrische intensieve zorg in Nederland verder wordt doorgevoerd door uitbreiding van het aantal bedden binnen de huidige PICU's van de acht academische ziekenhuizen, het volgen van de richtlijnen voor overplaatsing van kritisch zieke kinderen naar deze centra en het verder optimaliseren van de kwaliteit van de eerste opvang en behandeling in de verwijzende ziekenhuizen. Professionele intensieve zorg transport teams voor kinderen moeten permanent inzetbaar zijn en samengesteld zijn uit medische en verpleegkundige specialisten, getraind op het gebied van pediatrische intensieve zorg en intensieve zorg transport en de juiste middelen tot hun beschikking hebben. Alleen dan is het mogelijk om in Nederland optimale zorg te verlenen aan alle kritisch zieke kinderen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij drs. Gijs D. Vos, tel. 043 3875245 , e-mail gvo@paed.azm.nl. Titel van het proefschrift: "Pediatric interhospital intensive care transport in The Netherlands: Current situation and future perspectives" (ISBN 90-5681-188-6). De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/