Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

02/02/2004
Informatieavond over riolering

Informatieavond over riolering buitengebied

Op donderdagavond 5 februari zal een informatieavond over de aanleg van riolering in het buitengebied worden gehouden. Hij vindt plaats in de burgerzaal van het gemeentehuis in Malden en begint om 19.30 uur. Het ingenieursbureau Tauw zal dan een korte uitleg geven over de plannen en de kosten. Daarna is er gelegenheid voor vragen en opmerkingen.

wettelijke verplichting
Vanaf 1 januari 2005 moeten alle lozingen van huishoudelijk afvalwater voldoen aan de nieuwe Lozingenbesluiten. Ongezuiverde lozingen en lozingen via bezinkputten en te kleine of verouderde septictanks zijn dan niet meer toegestaan. Er zijn twee mogelijkheden om wel aan de eisen te voldoen: aansluiting op het riool of plaatsing van systeem voor Individuele Behandeling van Afvalwater (een minizuivering of IBA). In de gemeente Heumen liggen nog 136 panden die het afvalwater lozen op een manier die niet meer is toegestaan. Het gaat in hoofdzaak om panden in het buitengebied. De gemeente heeft de plicht ervoor te zorgen dat huishoudelijk afvalwater doelmatig wordt ingezameld en getransporteerd.
In een beperkt aantal gevallen kan de gemeente ontheffing van deze zorgplicht aanvragen bij de Provincie. In dat geval is de lozer van het afvalwater zelf verantwoordelijk voor de sanering.

zorgplicht
Om te voldoen aan haar zorgplicht heeft de gemeente het ingenieursbureau Tauw gevraagd een saneringsplan op te stellen. De betrokken inwoners hebben hiervoor in 2003 een enquêteformulier ontvangen. Uit de reacties bleek dat de meesten de voorkeur hebben voor een rioolaansluiting boven een IBA.
Het plan van Tauw oppert de mogelijkheid voor de meeste panden drukriolering aan te leggen. Enkele panden kunnen voorzien worden van een IBA.
Uit berekeningen blijkt dat de beheerskosten per jaar lager uitvallen als meer panden op het riool worden aangesloten. B&W kiezen er daarom voor bijna alle panden (op 5 na) aan te sluiten. De totale investering bedraagt 1.721.023,- . Die kosten zullen deels uit de baatbelasting worden betaald.

Het voorstel van B&W staat op de raadsagenda van 19 februari.