VPRO

Afsplitsing Contactorgaan Moslims een feit

Uit onvrede met de samenstelling van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat zaterdag wordt gepresenteerd, richten vier islamitische groeperingen aanstaande donderdag een eigen organisatie op: de Contactgroep Islam. De strijd die zich de afgelopen maanden tussen verschillende islamitische stromingen heeft afgespeeld is daarmee officieel uitgelopen op een splitsing. Dat maakte woordvoerder Hikmat Mahawat Khan namens de nieuwe Contactgroep Islam bekend in het VPRO Radio 1 programma De Ochtenden.

Na de homovijandige uitspraken van de Rotterdamse imam El Moumni nam toenmalig minister Roger van Boxtel drie jaar geleden het initiatief tot een contactgroep, die op termijn de gesprekspartner van de overheid moest worden namens de islamitische gemeenschap in Nederland. Hij benaderde de koepelorganisaties van moskeeën in Nederland en stelde Mohammed Sini van Islam & Burgerschap aan om het proces te begeleiden. Een aantal islamitische stromingen voelt zich echter niet vertegenwoordigd door de CMO. Het gaat om de alevieten, de sji'ieten en de Ahmaddiya-beweging, en sinds een aantal weken ook om de Nederlandse Moslim Raad (NMR) waarin soennieten zijn vertegenwoordigd. 'We worden willens en wetens buitengesloten. Het contactorgaan dat zich zaterdag presenteert bestaat uit zes orthodoxe moslims, die straks op persoonlijke titel met de overheid overleggen. Ze vertegenwoordigen geen achterban en houden er twijfelachtige ideeën op na over bijvoorbeeld de gelijkheid van man en vrouw. Ze zijn niet zo anders dan El Moumni', zei Mahawat Khan vanochtend voor de VPRO-radio.

De Contactgroep Islam, die donderdagochtend tijdens een persconferentie in Nieuwspoort wordt opgericht, zal een gelijkwaardige positie afdwingen bij het ministerie als die van het CMO, betoogde Mahawat Khan. 'De minister laat het er bij zitten en dat kan niet'. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk reageerde in de uitzending en noemde de officiële splitsing 'erg jammer'. Ze is niet van plan te proberen de oprichting van het CMO tegen te gaan maar gaat er van uit dat de deur van het CMO ook na haar oprichting open blijft staan voor andersdenkenden.


03 feb 04 11:41