CENTRUM ARBEIDSVERHOUDINGEN

Conferentie Integrity through professionalism op 5 en 6 febr

PERSUITNODIGING

Integriteit als een gevolg van oprecht, professioneel handelen: dat is het centrale thema van de conferentie Integrity Through Professionalism op 5 en 6 februari in Den Haag. Tijdens de conferentie richt de aandacht zich op integriteit in de publieke sector, meer in het bijzonder bij het politieapparaat in Slowakije en Nederland. Vanuit drie invalshoeken wordt het thema uitgediept met Slowaakse en Nederlandse vertegenwoordigers uit (internationaal) bestuurlijke, politieke en wetenschappelijke kringen en van de politieapparaten.

Integriteit bij de overheid: grens of gebied?
Tijdens het eerste gedeelte van de conferentie draait het om het belang van integriteit als een handelsmerk voor de publieke sector in het algemeen, en voor de overheids-werkgever in het bijzonder. Belangrijke elementen daarbij zijn het democratisch en constitutioneel bewustzijn van ambtenaren en de rol die de overheidswerkgever in dit opzicht kan vervullen. Aandacht is er voor het grijze gebied tussen handelingen die gesanctioneerd zijn met een straf of onder een tuchtrechtelijke maatregel vallen (fraude, corruptie) enerzijds, en sociaal geaccepteerd gedrag anderzijds.

Integriteit over de grenzen en het nut van gedragscodes Het tweede gedeelte van de conferentie heeft betrekking op een aantal aspecten van integriteit en corruptie en de Europese perceptie van deze begrippen. Zijn we ons eigenlijk niet allemaal bewust van de waarden en normen die een moderne, democratische samenleving eist van het nationale politieapparaat? Daarbij is er ook aandacht voor The European Code of Police Ethics: een document dat zowel Slowakije als Nederland - tenminste in formele zin onderschrijven. Is zo'n gedragscode het begin, of juist het einde van een proces van morele bewustwording?

Integriteit en de politionele praktijk
Politieagenten worden geacht in de uitvoering van hun dagelijkse taak integer te handelen. Sinds 1997 is de Gedragscode voor de Nederlandse politie van kracht. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? En wat is de Slowaakse ervaring in dit opzicht? De mate waarin integriteit en de implementatie ervan succesvol zijn geweest in politieorganisaties, staat centraal in het derde en laatste gedeelte van de conferentie.

Organisatie
De conferentie, die drie dagdelen beslaat, vindt plaats op 5 en 6 februari a.s. (resp. 13.30 tot 17.00 uur en 9.30 tot 17.00 uur) bij het Centrum Arbeidsverhoudingen (CAOP), Lange Voorhout 13, Den Haag.
De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Ien Dales leerstoel (Universiteit van Amsterdam), het Nederlands Centrum voor Internationale Politie Samenwerking (NCIPS) en de Europese Beweging Nederland.
Het evenement wordt gefinancierd door het ministerie van BZK, Deloitte Human Capital Group en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze laatste heeft het aangemerkt als een activiteit van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van Europa.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,