De Unie


Philips - Akkoord over CAO A en B

5 februari 2004 - Na onlangs tot een akkoord te zijn gekomen over de pensioenen, is op woensdag 4 februari het bijna onmogelijke gebeurd. Vakorganisaties en Philips zijn het eens geworden over de CAO A en B die op 1 mei 2003 afliepen.

Hoofdlijnen van het CAO-akkoord
Hieronder treft u de hoofdlijnen van dit akkoord aan. Het zijn moeizame discussies geweest het afgelopen jaar maar uiteindelijk is het resultaat, rekening houdend met alle omgevingsfactoren zoals een onzekere economie en het najaarsakkoord, het best haalbare.

Looptijd:

1 mei 2003 tot en met 31 december 2004

Inkomen:
Naast de op 1 juli 2003 gegeven (voorlopige) salarisverhoging, is er een verhoging afgesproken op 1 april 2004 van 1,25%. Ter compensatie van het uitstel op salarisverhoging, is voorts een eenmalige uitkering van 1,3% per eind maart 2004 afgesproken. Daarnaast is er een eenmalige uitkering van 2% in september 2004 afgesproken, die gebaseerd is op het behalen van een positieve IFO over het eerste halfjaar 2004

Gedifferentieerd collectief
Het veelbesproken systeem van collectieve schaalaanpassing op basis van de beoordeling, is op belangrijke punten aangepast. Alleen bij niet acceptabel functioneren zal de medewerker zijn /haar salarisverhoging voorbij zien gaan. Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over het tijdpad waarbinnen een verbeterplan opgezet moet zijn, aan welke voorwaarden dat moet voldoen. Zou het functioneren van de medewerker per oktober van een jaar verbeterd zijn en niet meer onacceptabel zijn, wordt alsnog de collectieve schaalaanpassing gegeven. Voor de collectieve schaalaanpassing van 2004 geldt dit alles niet.

Employability
Philips erkent het recht op een persoonlijk ontwikkelingsplan en zal dit in de CAO opnemen. Ook zal Philips de nodige inspanningen gaan verrichten op het gebied van scholing via certificering vakmanschap. Maar ook administratieve, logistieke, secretariële functies zullen daarin meegenomen worden.
In dit kader past ook de erkenning dat medewerkers 4 x 9 uur mogen werken voor zover het bedrijfsbelang daardoor niet geschaad wordt. Hier wordt aangesloten op het wettelijk recht op deeltijdarbeid.

RAP
De discussie over de R(egeling) A(anpassing) P(ersoneelbezetting) is uit het CAO-overleg gehaald. Daar praten we vanaf half maart over. Op zich een ongebruikelijke situatie maar door gewijzigde en nog te wijzigen wetgeving is het beter om deze discussie weldoordacht te voeren. Vakbonden hebben daarbij geclaimd dat maatwerk op de vestigingen mogelijk moet blijven. We wilden in die zin geen voorschot op de RAP nemen door maar alvast akkoord te gaan met een centralisatie.

Hoe nu verder?
Gelet op de omvang en inhoud van de afspraken, is het absoluut noodzakelijk om u in een later stadium via te houden ledenvergaderingen op alle onderdelen van de afspraken goed bij te praten. Hiertoe zullen op diverse plaatsen ledenvergaderingen georganiseerd worden waarvoor u binnenkort een uitnodiging tegemoet kunt zien.

Theo Willms en Gerald Maenen
Bestuurders Philips

donderdag, 5 februari 2004