Gemeente Borsele

Aangepast verbeteringsplan begraafplaats Oudelande

Heinkenszand, 4 februari 2004

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten om het aantal bomen op de begraafplaats in Oudelande, bij het uitvoeren van een verbeteringsplan, grotendeels te handhaven. Dit houdt in dat dertien, veelal oude en zieke, bomen verwijderd worden en zeven tot negen bomen nieuw ingeplant zullen worden. Deze aanpak legt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

Het verbeteringsplan leidt nu tot herinplant van meer bomen dan in het oorspronkelijke plan was opgenomen. Hiermee komt het college tegemoet aan de zienswijzen van een deel van de dorpsbewoners en het eerdere verzoek van de gemeenteraad tot een meer evenwichtige herinplant. Het college is zich ervan bewust dat niet elke inwoner van Oudelande tevreden gesteld zal zijn met dit besluit.
De eerder vastgestelde hoofdstructuur van de begraafplaats blijft het uitgangspunt van het verbeteringsplan. Door de kap van de dertien bomen zal de wortelopdruk sterk verminderen, wat een betere toegankelijkheid van de paden tot gevolg zal hebben. In het broedseizoen van 1 maart tot 1 augustus (Flora- en faunawet) mag overigens bij het rooien van bomen geen risico bestaan op verstoring van broedvogels. Hierdoor zal het plan op zn vroegst in het najaar uitgevoerd kunnen worden.

Bomen
In 1999 is in opdracht van de gemeente een herinrichtingsvisie voor de begraafplaats in Oudelande opgesteld. In 2001 is een (afgeleid) verbeteringsplan vastgesteld door de gemeenteraad met als doel de toegankelijkheid van de begraafplaats te verbeteren. Onderdeel van dit plan was herinrichten van het het groen op de begraafplaats. Dit is noodzakelijk uit het oogpunt van de ruimtelijke kwaliteit. Na een boomtechnisch onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf bleek dat dertien bomen door ouderdom of ziekte kaprijp waren. Voor het verwijderen van die bomen op de begraafplaats is een kapvergunning verleend. Hiertegen is bezwaar gemaakt door een groep bewoners. Uiteindelijk heeft de Raad van State op 5 november 2003 het hoger beroep tegen dit besluit ongegrond verklaard.

Enquête
Tijdens een openbare bijeenkomst op 24 juli 2003 is met de inwoners van Oudelande over het verbeteringsplan voor de begraafplaats gesproken. Er bleek verdeeldheid te bestaan over het rooien en herinplanten van bomen. Toegezegd is om op initiatief en onder verantwoordelijkheid van de dorpsraad een enquête te houden. Tegelijkertijd is aangegeven dat de uitslag van de enquête wel meegewogen zou worden, maar niet maatgevend hoefde te zijn voor de uiteindelijke keuze van het gemeentebestuur.
Het in de enquête genoemde model 2 komt overeen met het voorstel van het college. Het college zal het voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.