Gemeente Groningen

B&W willen cultuursector in 2004 versterken
In het kader van de overgangsregeling cultuurnota wil het college van B&W 175.000 uittrekken om de cultuursector al in 2004 te kunnen versterken. Het college wil investeren in de festivals Noorderslag, Noorderzon en Noorderlicht. Daarnaast wil het college een aantal culturele instellingen helpen die problemen hebben met o.a. de huisvesting. Er moeten meer ateliers komen en ook willen B&W amateurgezelschappen de ruimte geven op gemeentelijke podia en in het Universiteitstheater.

Extra maatregelen
In het kader van de overgangsregeling stelt het college voor extra maatregelen te treffen om een aantal instellingen al in 2004 te kunnen versterken:

* Investeren in festivals: Noorderslag krijgt een bijdrage van 20.000. Voor fotomanifestatie Noorderlicht zijn er afspraken gemaakt over de kosten van de nieuwe huisvesting ( 8.400,-). De mogelijkheden van Noorderzon worden met een extra subsidie van 10.000 verder verruimd.


* Hulp bij problemen: Het Grand Theatre kan in 2004 met een bijdrage van 20.000,- een begin maken met het verruimen van de arbeidsvoorwaarden. Het college wil een bedrag van 20.000,- reserveren om de exploitatie van Images voor 2004 (deels) zeker te stellen. De jonge theatermakers van De Noorderlingen hebben door nieuwe regels een BTW-probleem en krijgen om die reden een extra subsidie van 10.000,-. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum kan met 12.000,- de lonen op CAO-niveau brengen.


* Meer ateliers: In de zomer van 2004 zal het pand A-kerkhof ZZ 12 een nieuwe bestemming krijgen waarbij er naast huisvesting van Noorderlicht en Noorderzon zes ateliers in het pand worden gerealiseerd. De gemeente levert een bijdrage van 15.000,-. Het Wall House wordt ingericht en gebruikt als gastatelier. De gemeente reserveert daar 20.000,- voor. Verder kost voortzetting van de ateliers aan de Aquamarijnstraat
5.000,-.


* Podia voor amateurs: Voor de grootschalige amateurgezelschappen zijn de kosten van het gebruik van de gemeentelijke podia in de afgelopen jaren buitenproportioneel gestegen. Het college wil in 2004 een reservering van 25.000,- maken om deze problematiek te kunnen opvangen. Ook bij het Universiteitstheater zijn de exploitatiekosten de afgelopen jaren gestegen. Omdat het theater van groot belang is voor de stedelijke amateurs en een onmisbare plek vormt in de culturele infrastructuur van de stad, levert de gemeente een bijdrage van
10.000,-.

Overgangsregeling
De kern van de Overgangsregeling is dat het beleid zoals verwoord in de nota De Kunst van Groningen, nog een jaar gecontinueerd wordt. De bestaande subsidierelaties blijven in stand; de instellingen kunnen een jaar langer rekenen op hun bijdrage van de gemeente.

Instellingen die voor nieuwe activiteiten subsidie hebben aangevraagd, krijgen in het voorstel van B&W nu nog geen bijdrage. Dat gebeurt pas wanneer de nieuwe cultuurnota door de raad is vastgesteld. Instellingen die dit jaar toch een bijdrage wensen en daartoe een aanvraag hebben ingediend, kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage uit de zogenoemde incidentenpot.

De voorstellen van het college staan in de nota Nadere uitwerking overgangsregeling cultuurnota die op woensdag
4 februari in de raadscommissie Onderwijs en Cultuur wordt besproken.