Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Kamervragen

Directie:
Bestuursondersteuning en Advies

Datum:
20-01-2004

Status:
Definitief
Vragen van het lid Atsma (CDA) aan de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van der Laan, en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het functioneren van NICAM (Ingezonden 20 januari 2004)


1
Kent u het artikel 'U bekijkt het maar'? 1)


2
Hoe oordeelt u over de grote verschillen in classificatie van films en tv series tussen Nederland en andere landen? Hoe verklaart u deze verschillen en worden kinderen door de afwijkende beoordeling op jonge leeftijd niet onnodig geconfronteerd met seks, grof taalgebruik en geweld?


3
Is het waar dat het Nederlands Instituut voor Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) producties hoofdzakelijk op visuele aspecten beoordeelt en veel minder of niet beoordeelt op dialogen en taalgebruik? Deelt u de mening dat ook taalgebruik schadelijk kan zijn voor jeugdigen?


4
Deelt u de mening dat ook ouders betrokken moeten worden bij de beoordeling van audiovisuele producties en het classificatiesysteem? Op welke wijze zou dat vorm en inhoud kunnen worden gegeven?


5
Zijn het NICAM en 'De Kijkwijzer' gebaseerd op zelfregulering? Is het terecht dat de overheid nog steeds een financiële bijdrage verleent om het NICAM te kunnen laten functioneren? Deelt u de mening dat onafhankelijk toezicht wenselijk is en, zo ja, welke stappen zullen in die richting worden gezet?