BNN

BNN in beroep tegen besluit commissariaat voor de media

BNN heeft kennis genomen van het besluit van het Commissariaat voor de Media om het door BNN ingestelde bezwaar tegen het eerder door hen ingenomen standpunt, de op de Studie Beurs geworven 7000 leden niet te betrekken bij de vaststelling van het aantal leden, ongegrond te verklaren.

Het besluit heeft BNN, helaas, niet verrast. Al sinds het moment van de actie blijkt dat de ruimte in de wet door het Commissariaat voor de Media in het nadeel van BNN wordt uitgelegd.

In het bezwaar dat BNN heeft ingediend en dat mondeling is toegelicht op een hoorzitting d.d. 8 januari 2004, heeft BNN, beargumenteerd en gebruikmakend van de wet en de wetsgeschiedenis, getracht om het Commissariaat duidelijk te maken op basis waarvan BNN meent op volkomen legale wijze de 7000 leden op de Studie Beurs te hebben geworven.

De leden hebben een positieve wilsverklaring ondertekend en daarbij, volledig transparant, Studie Beurs B.V. gemachtigd hun lidmaatschapsgeld voor het eerste jaar te betalen. Deze expliciete vermelding alsmede de boodschap dat het lidmaatschap tot wederopzegging geldt, stond zichtbaar op het aanmeldformulier. Daarnaast is een gelijksoortige manier van werven in 1998 én 2000 toegestaan door het Commissariaat en mocht BNN er dus van uitgaan dat ook nu deze werving geoorloofd was. Niet in de laatste plaats daar jurisprudentie op dit onderwerp in het voordeel van BNN uitwijst.

In het schrijven dat BNN van het Commissariaat heeft ontvangen en waarin hij uiteenzet om welke redenen hij meent de leden niet te kunnen betrekken bij de ledentelling maakt hij, naar de mening van BNN, niet helder, en daarmee niet begrijpelijk, wat de basis vormt voor haar standpunt in de context van de wet en de wetsgeschiedenis.

Om die reden, die BNN overtuigt laat dat haar uitleg van de wet de juiste is, zal de omroep gebruik maken van de mogelijkheid die de Algemene wet bestuursrecht biedt en derhalve een beroep instellen bij de rechtbank.

Ingrid Timmer
Coördinator Communicatie
035-6555321 / 06-51765703