Vlaamse overheid

Tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement over de vrijmaking van de energiemarkt, heeft Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt de stelling ontkracht dat de elektriciteitsprijzen voor gezinnen (fors) zouden zijn toegenomen. "Niets is minder waar", stelt Bossuyt. De minister baseert zich voor deze uitspraak op recente gegevens van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Bewust kiezen is besparen

In elk distributienetgebied in Vlaanderen is er voor bijna alle verbruikers minstens één leverancier die een lagere prijs vraagt dan de standaardleverancier. Klanten die een bewuste keuze maken, kunnen genieten van een voordeel tussen 10% en
20%. Dit levert een jaarlijkse besparing van 45 tot 200 euro op, afhankelijk van het verbruik. Kleine verbruikers (gezinnen met een laag inkomen en gezinnen die rationeel met elektriciteit omspringen) doen procentueel het grootste voordeel door bewust voor een leverancier te kiezen. Momenteel heeft 18,9% van de elektriciteitsverbruikers een contract met een leverancier afgesloten.

Electrabel moet informeren

Het contracttarief dat Electrabel aanrekent aan gezinnen die bewust kiezen voor Electrabel, is vaak lager dan het tarief dat aangerekend wordt aan de gezinnen van wie Electrabel de standaardleverancier is. Vooral kleine verbruikers betalen overal in Vlaanderen systematisch meer bij Electrabel als standaardleverancier dan bij Electrabel als contract- leverancier.

Minister Bossuyt vindt deze situatie onaanvaardbaar. Hij vindt dat Electrabel steeds het goedkoopste tarief zou moeten toepassen en dat Electrabel elk gezin minstens schriftelijk zou moeten inlichten over het prijsvoordeel bij het afsluiten van een contract.

Slapende klanten

Dat de elektriciteitprijzen fors gestegen zijn, is dus pertinent onwaar. Als we de prijzen vergelijken in eigen land, dan valt af te leiden dat gezinnen in Vlaanderen die klant blijven bij de hen toegewezen standaardleverancier, de zogenaamde slapende klanten, evenveel betalen als de gebonden afnemers in Wallonië. Wie in de vrijgemaakte markt dus voor een andere leverancier kiest, betaalt minder dan op de Waalse gebonden markt. Eventuele verschillen tussen de prijzen van de standaardleverancier in Vlaanderen en die van de leverancier in Wallonië zijn te wijten aan de wijze waarop gezinnen korting krijgen. In Vlaanderen krijgt elk gezin 100 kWh gratis, plus 100 kWh per gezinslid. In Wallonië geniet ieder gezin jaarlijks dezelfde korting. In Vlaanderen is het voordeel dus groter voor de kleine gebruikers en voor de grote gezinnen. "Dat is precies het effect dat we beoogd hebben", zegt Bossuyt. Het tarief van de standaardleveranciers is tussen juli 2003 en januari 2004, net zoals het tarief in de gebonden markt, licht gestegen met 0,9 à 1,5%. Deze toename is te wijten aan de stijging van de brandstofprijs (+1,4%), de loon- en materiaalkosten (+0,4%) en de hogere federale bijdrage op de energie (+40%).

INFO : Tina Verraes
Persdienst kabinet van minister Bossuyt
02/553 70 11 of 0478/88 04 67


---