PCSO

Uitzetbeleid kinderen en ouders

PCSO tegen uitzetbeleid kinderen en hun ouders

De Prot. Christelijke Schoolleiders Organisatie (PCSO) ziet zich genoodzaakt de Tweede Kamer met grote nadruk te vragen bij het beleid van minister Verdonk ten aanzien van het uitzetten van asielzoekers met voorrang en mededogen te kijken naar gezinnen met kinderen. Kinderen die hier veelal zijn opgegroeid, onderwijs volgen, zijn geïntegreerd in onze samenleving. Kinderen waarin is geïnvesteerd door scholen en leerkrachten. Deze kinderen terug sturen naar een samenleving waarin zij totaal wezensvreemd zullen zijn is niet goed.

Morele plicht overheid
Het voorgestelde uitzetbeleid mag ons inziens niet leiden tot uitzetten van kinderen en hun ouders. Zij worden in wezen de dupe van inactieve beleid van vorige kabinetten waardoor asielzoekers te lang in Nederland konden blijven en in onze samenleving zijn geïntegreerd. Ergo, de Nederlandse overheid heeft actief meegewerkt aan deze integratie waardoor zij een morele plicht heeft deze mensen een verblijfsvergunning te geven.
De PCSO wijst op de ernstige emotionele gevolgen in de klassen waarin gaten vallen, waaruit kinderen worden weggerukt. Leerkrachten die machteloos moeten toezien hoe kinderen waarvoor ze zich volledig hebben ingezet, zomaar verdwijnen.
We denken aan collega schoolleiders die afwegingen moeten maken, al dan niet samen met de gemeenschap waarin zij functioneren. Dit beleid belast onnodig gewetens, direct en indirect. We doen ook een klemmend beroep op de minister van onderwijs op te komen voor het belang van al deze kinderen.
De PCSO vraagt regering en Tweede Kamer onmiddellijk een einde te maken aan het wet-is-wet-beleid, een streep te zetten onder de fouten uit het verleden van vorige kabinetten en opnieuw te beginnen. Vooral in het belang van kinderen.

Het bestuur van de PCSO

Contactpersonen: Emil Veldhuis (voorzitter) 06 54 331 436 of Siem Huisman (eindredacteur) 06 44 920 763.


05 feb 04 11:27