GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 5 februari 2004 10:35
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Opheldering nodig over rol geheime dienst Israël inzake Irak

( 5 februari 2004)

Gisteren bleek dat Israëlische geheime diensten een veel betrouwbaarder beeld hadden van de afwezigheid van massavernietigingswapens in Irak dan hun westerse counterparts. Deze informatie is achtergehouden voor haar bondgenoten, Israël lijkt haar bondgenoten juist willens en wetens te hebben misleid danwel in het ongewisse te hebben gelaten. GroenLinks wil weten of Nederland ook informatie van Israël heeft ontvangen en wat zij hiermee heeft gedaan. Daarom heeft Farah Karimi de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld:

Heeft u kennis genomen van het artikel 'Israël misleidde VS over gevaar Irak'?


1. Is er in het dossier Irak sinds de aanval van Irak op Koeweit sprake van samenwerking of informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse en Israëlische inlichtingendiensten?


2. Hebben de Israëlische inlichtingendiensten Nederland in de afgelopen jaren, in het bijzonder sinds 11 september 2001 en in de aanloop naar besluitvorming over een aanval op Irak verteld wat hun informatie was over de massavernietigingswapens, productiecapaciteiten en overbrengingscapaciteiten van Irak? Zo ja wanneer en wat was de inhoud van die informatie?


3. Heeft op enige wijze op welke moment dan ook sinds 11 september 2001 informatie-uitwisseling met Israëlische Inlichtingendiensten plaatsgevonden betreffende dreiging van Irak? Zo ja, wanneer en wat was de inhoud van de informatie die Nederland van Israëlische inlichtingendiensten heeft ontvangen?


4. Welke rol heeft de informatie van de inlichtingendienst uit Israël gehad op de positiebepaling van Nederland om de oorlog van de VS en VK tegen Irak te steunen?


5. Hebben Israëlische politici in hun contakten de Nederlandse regering geïnformeerd over hun inschatting van het gevaar van massavernietigingswapens van Saddam Hussein voor de staat Israël? Wat was de inhoud van die informatie? Hoe heeft de Nederlandse regering die informatie toen beoordeeld en wat is uw oordeel nu gezien de verklaring van wapeninspecteur Kay ?


6. Als het waar is dat de Israëlische inlichtingendiensten wisten dat Irak geen massavernietigingswapens hadden en deze informatie eigen bondgenoten en vrienden hebben onthouden, wat betekent dit voor de betrouwbaarheid van de vriendschappelijke band tussen Israël en haar bondgenoten?


7. Is het waar dat Nederland voorafgaand aan de inval in Irak door Amerikanen was gevraagd om een patriotsquadron te stationeren bij de Jordaanse hoofdstad Amman? Is het waar dat het verzoek later werd ingetrokken? Zo ja, welk reden werd gegeven om het verzoek in te trekken? Wat was de Nederlandse reactie in beide gevallen?

het Parool, 4 februari 2004


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -