Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 5 februari 2004


PvdA wil hogere boetes en ook individuele boetes voor financiële dienstverleners


Minister Zalm concludeert, dat financiële toezichthouders meer en effectiever handhaven. De Pvd- fractie vraagt zich af: in welke wereld leeft deze minister? World Online, Ahold, UC Groep, de affaire Boonstra, Parmalat en wat dacht U van Legio Lease? De conclusie is véél te positief en veel te naïef. De Kamer krijgt nogal wat wetgeving - financiële dienstverlening, toezicht effectenverkeer, toezicht kredietwezen, melding ongebruikelijk transacties, - meer dan 10 wetten de komende twee jaren - waarin wij ook het boete instrument kunnen gaan inzetten en de PvdA trekt daarbij de volgende lessen.


De eerste les van de PvdA is, dat beleggers en andere consumenten beter en sneller gewaarschuwd moeten worden tegen misstanden, via betere voorlichting door toezichthouders.


Tweede les is, dat mogelijke boetes ook duidelijker en openbaar gepubliceerd moeten worden, met eventuele namen van bestuurders en achtergronden van de producten.


Derde les die de PvdA trekt, is dat de omvang van de boetes echt omhoog moet. Nu loont het om de regels te overtreden.


De PvdA zou als vierde les willen trekken, dat ook hier veelplegers zwaarder gestraft moeten worden.


Onze vijfde les is, dat beter waarschuwen en strenger straffen al helemaal zou moeten gelden bij buitenlandse malafide financiële ondernemingen. Vanuit de AFM wordt geklaagd dat zij tegenwoordig belemmerd wordt om te waarschuwen tegen buitenlandse draaideurcriminelen.


Een zesde les die PvdA trekt voor de aankomende wetten, is dat een bestuurlijke boete niet alleen voor het bedrijf maar ook aan een individuele bestuurder van een effecteninstelling, beleggingsinstelling of tussenpersoon opgelegd moet kunnen worden als ze over scheef gegaan zijn.


Daarbij is het belangrijk is om vervolgens bij invoering van individuele boetes óók een bepaling op te nemen die vrijwaring of vergoeding door de onderneming verbiedt. Maar de PvdA zou het onjuist vinden als individuele boetes zouden kunnen worden vergoed door de onderneming, bijvoorbeeld door een vrijwaringclausule in het arbeidscontract op te nemen, via een gouden handdruk achteraf, of door indirect de boete terug te betalen.


Een zevende les die de PvdA trekt, is, dat naast een boete, opnieuw bij veelplegers of echt grove overtreding van de regels, ook de andere financiële toezichthouders de bestuurders voor een aantal jaren moeten kunnen uitsluiten van het uitoefenen van hun taak. Deze sanctie werd meer in het algemeen aanbevolen in het adviesrapport van de Jaap Winter aan EU-commissaris Bolkestein.


Aan de staatssecretaris van Financiën stelt de PvdA een aantal vragen over het hoge aantal verzuimboeten - rond de 600.000 per jaar ofwel meer dan 10%:
* Wat is de achtergrond van deze verzuimboetes?
* Wil de staatssecretaris het omlaag brengen?
* Hoe makkelijker en hoe duidelijk de belastingdienst werkt, hoe lager het percentage, lijkt mij.
* Gaat de staatssecretaris ook een aantal of percentage noemen waar wij hem in 2007 op kunnen afrekenen?