Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 3 februari 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Opdracht voor reïntegratie gaat naar Pluswerk (2004/434) Het college heeft besloten alle voorkomende administratieve werkzaamheden verbonden aan ID- en WIW-banen per 1 januari 2004 uit te besteden aan Pluswerk-reïntegratie uit Zeist. Daarnaast zal Pluswerk ook het materieël werkgeverschap van de WIW voor zijn rekening nemen. Voorheen werd dit gedaan door de stichting Raamwerk. Omdat deze stichting per 1 januari 2004 is opgeheven, is gezocht naar een organisatie die het werk kon overnemen. In totaal zijn er vier bedrijven uitgenodigd een offerte uit te brengen. Pluswerk voldeed het beste aan de criteria.

Bezwaar van Kind & Co afgewezen (2004/11212)
Op 16 september 2003 is een aanvraag van Kind & Co kinderopvang voor een subsidie op grond van de Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang (Rkb) 2003 volledig gehonoreerd. Tegen dit besluit heeft Kind & Co een bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift richt zich echter niet op de hoogte van het subsidiebedrag of de subsidievoorwaarden, maar op de regeling zelf. Deze regeling is op 22 mei 2003 vastgesteld door de gemeenteraad. Juridisch gezien is het niet mogelijk om een bezwaarschrift tegen de regeling in te dienen, ook niet via een omweg zoals in dit geval de subsidietoekenning. De regeling is dus niet aanvechtbaar. Het college heeft het bezwaarschrift ongegrond verklaard.

Subsidie voor Jongereraad (2004/695)
Op 18 november 2003 is het college van B&W akkoord gegaan met de notitie 'De Jongerenraad: méér dan participatie'. Op basis van deze notitie kan de Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN) aanspraak maken op subsidiegelden voor de begeleiding van de Jongerenraad, die sinds 1 januari 2004 officieel bestaat als adviescollege van het college van B&W. Het college heeft nu een subsidieaanvraag van de SWN ¤ 4.000
gehonoreerd.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Uitbreiding activiteiten in park Oudegein niet wenselijk (2003/8528) De gemeente heeft een aanvraag ontvangen om een vergunning te verlenen tot het uitbaten van de ijsbaan in het park Oudegein, om zodoende gelegenheid te geven tot het - tegen betaling - vissen op forel. Daarnaast wil de aanvrager een naastgelegen stuk groen gebruiken voor diverse activiteiten, zoals beach volleybal wedstrijden. Hiervoor moet het stuk grond met zand opgespoten worden en is het de bedoeling dat er een hek omheen wordt geplaatst. De aanvraag wordt gezien als een principe aanvraag tot het verkrijgen van een vrijstelling van het bestemmingsplan. Het college vindt het niet wenselijk om medewerking te verlenen aan het verzoek. Anders dan bij de ijsbaan, moeten mensen betalen om op de forellen te mogen vissen. Door het plaatsten van een hek het openbare karakter van het park aangetast. Verder zijn de genoemde activiteiten in strijd met de beleidsnota "sein op groen". Wil de aanvrager een voor bezwaar en beroep vatbaar besluit, dan zal hij een formeel verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan moeten doen.

Statement over samenwerking met Gedeputeerde Staten (2004) Tijdens het bezoek van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht op 3 februari jl. heeft het college van B. en W. aandacht gevraagd voor enkele belangrijke strategische onderwerpen die verband houden met de toekomst van Nieuwegein. Allereerst stelt het college vast, dat de ex groeikern Nieuwegein verandert in een herstructureringsgemeente, waar het aantal vernieuwingen in het bestaand stedelijk gebied aanzienlijk is toegenomen en verder zal stijgen. Het college stelt daarbij, dat het voor Nieuwegein daarbij belangrijk is goed samen te werken met de provincie en ze heeft de provincie gevraagd om, onder meer in het kader van het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing, financiële bijdragen te verkrijgen.
Ook heeft het college de veranderingen in de zorg voor het toenemend aantal ouderen onder de aandacht gebracht . Immers er zijn initiatieven voor de ontwikkeling van twee woon-zorgzones in Nieuwegein. De samenwerking met Houten, Vianen, IJsselstein en Nieuwegein is een thema waarover in de toekomst verder met het provinciebestuur gesproken zal worden.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Dwangsom voor supermarkt Lidl (2004/820)
Het college legt supermarkt Lidl aan de Waardijnburg een last onder dwangsom op omdat de geluidsvoorschriften van het Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer worden overschreden. De overschrijding wordt veroorzaakt door het lossen van vrachtauto's tussen 23.00 en 07.00 uur. De last wordt bepaald op ¤ 1.000,--, per overtreding tot een maximum van ¤ 20.000,--. Lidl heeft een week de tijd om aan het voorschrift te voldoen. Voldoet het hierna nog niet aan het voorschrift dan moet het per overtreding aan de gemeente ¤ 1000,--, betalen.

Stijging gemeentelijk tarieven 2004/1202
Het college heeft de gemeentelijke tarieven van 2004 vastgesteld voor: herstraten, plaagdierenbestrijding, ophalen bedrijfsafval en aanbieden van grof vuil op aanbiedstation. Voor meer informatie zie bijgaand persbericht.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Grondruil hoek Nolensstraat/Utrechtsestraatweg voor particulier woningbouwproject (2004/)
Het college heeft besloten tot het aangaan van een grondruil. De gemeente zal 128 m2 grond overdragen voor een particulier bouwproject en zal zelf 10 m² grond aankopen voor de aanleg van parkeerplaatsen. De twee percelen liggen aan de Nolensstraat/Utrechtsestraatweg`.

Verkoop bouwgrond aan Stichting Mitros voor woningbouwproject Kamperveste (2004)
Het college heeft besloten om bouwgrond te verkopen aan de Stichting Mitros voor een woningbouwproject aan de Kamperveste. Het project voorziet in de bouw van 34 koopwoningen en 8 huurwoningen. Het gaat daarbij om appartementen en eengezinswoningen.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2004/1201) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College stelt te onderzoeken onderwerpen vast (2004/1203) Op grond van de Verordening voor onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, stelt het college elk jaar een plan vast voor het in dat jaar te verrichten onderzoek. Om het plan op korte termijn te kunnen vaststellen heeft het college nu een besluit genomen over de onderwerpen die in het onderzoeksplan 2004 moeten worden uitgewerkt.

College stelt voorzieningen vast (2004/1213)
Het college heeft besloten om niet bestede doeluitkeringen van het rijk te storten in bestaande of nieuw te vormen voorzieningen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 5-2-2004