Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

05-02-2004
Achtkarspelen wil investeren in duurzame energie

Novem kent subsidie toe

De Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu (Novem) heeft de gemeente Achtkarspelen een subsidiebedrag toegekend van ruim 13.000,-- . Het bedrag is bedoeld voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor investeringen in duurzame energie.

Duurzame energie wordt ook steeds meer toegepast bij het opknappen van bedrijventerreinen Het stimuleren van investeringen in duurzame energie is één van de speerpunten uit het in november 2003 gepresenteerde Milieubeleidsplan van Achtkarspelen. Wanneer de raad instemt met de inhoud van het plan kan het startschot voor het onderzoek worden gegeven. Achtkarspelen wil met de resultaten van het onderzoek, de zogenoemde Duurzame Energie Scan (DE-Scan), een helder beeld krijgen van de mogelijkheden van duurzame energietoepassingen in woningen, bedrijven, organisaties en instellingen binnen de gemeente.

Niet vrijblijvend
Het investeren in duurzame energie is overigens geen vrijblijvende zaak. De overheid heeft internationale afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen (verantwoordelijk voor de klimaatverandering) terug te dringen. In de periode 2008 - 2012 dient de hoeveelheid broeikasgassen met zes procent gedaald te zijn ten opzichte van 1990.

Novem
Novem (Nederlandse Organisatie Voor Energie en Milieu) stimuleert de ontwikkeling van nieuwe technieken op het gebied van energie en milieu en zorgt ervoor dat de kennis op dit gebied voor iedereen toegankelijk is. De Novem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie, telefoon 0511-548145/44