Provincie Overijssel

Jeugd krijgt accent in provinciaal veiligheidsbeleid

'Jeugd en veiligheid' is een van de nieuwe speerpunten in het Overijsselse veiligheidsbeleid. Dat staat in de nota Overijssel op veilig 2004-2007', die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Het tweede speerpunt is externe veiligheid.

De provincie gaat natuurlijk verder met de uitvoering van al eerder vastgesteld beleid en wettelijke taken, die onder meer betrekking op openbare orde en veiligheid, milieuhandhaving, het opstellen en beheren van de risicokaart en verkeersveiligheid. De doelstelling van het veiligheidsbeleid is om zowel de objectieve veiligheid (cijfers) als de beleefde veiligheid in Overijssel te verbeteren.

De thema's 'jeugd en veiligheid' en 'externe veiligheid' vloeien ook voort uit de wettelijke taken die de provincie moet uitvoeren. " Ook al is de provincie niet in alle gevallen de eerst verantwoordelijke, door haar middenpositie heeft de provincie veel mogelijkheden om in samenwerking met andere partijen een bijdrage te leveren aan de veiligheid in Overijssel", vertelt gedeputeerde Gert Ranter (zorg en participatie).

Jeugdcriminaliteit

De provincie heeft in het kader van de jeugdzorg de wettelijke taak een deugdelijke infrastructuur voor jeugdzorg te realiseren. Gedeputeerde Ranter ziet hier kansen om aanvullend op gemeentelijke initiatieven de problemen aan te pakken waar jongeren tegen aan lopen, zoals onveiligheid op scholen, op straat maar ook thuis. "We willen ons vooral richten op het aanpakken van de jeugdcriminaliteit. Daarom gaan we binnenkort om tafel met gemeenten, scholen, politie en justitie om concrete voorstellen te ontwikkelen. Daarbij gaan we ook kijken hoe we als provincie een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan het thema veiligheid op scholen."

Met 'externe veiligheid', het tweede speerpunt, wordt bedoeld dat de provincie probeert risico's zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Hierbij is te denken aan maatregelen rond de opslag, vervoer en werken met gevaarlijke stoffen.

Risicokaart
De risicokaart die de provincie ontwikkelt, onder andere samen met de gemeenten, is een belangrijk hulpmiddel om risico's voor iedereen inzichtelijk te maken. Maar het gaat verder. Ook in de ruimtelijke ordening spelen veel vraagstukken die hiermee te maken hebben. Er zijn gemeenten die willen uitbreiden, maar dat niet kunnen omdat ze tegengehouden worden door bedrijven met risicovolle activiteiten. Als vervolg op het in 2003 gestarte implementatietraject externe veiligheid stelt de provincie samen met gemeenten, brandweer en de regio's een uitvoeringsprogramma externe veiligheid op. Doel is de kwaliteit van het externe veiligheidsbeleid te verbeteren. Dit programma besteedt aandacht aan o.a. de risicocommunicatie, transport van gevaarlijke stoffen, sanering van urgente risico's en versterking en professionalisering van de handhaving.

Bekijk ook de Overijsselse risicokaart Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel