Partij van de Arbeid


Den Haag, 5 februari 2004


Vragen van het lid Douma (PvdA) aan de minister van Financiën


1. Hebt u kennisgenomen van de recente cijfers van het aantal faillissementen door het CBS, zoals onder andere vermeld in het Financieel Dagblad en De Telegraaf ?


2. Bent u met de PvdA van mening dat deze ontwikkeling zorgwekkend is en om een snelle aanpassing van de Faillissementswet vraagt?


3. Bent u voornemens om bij de herziening van de Faillissementswet aandacht te besteden aan het voorkomen van vooropgezette faillissementen, waarbij de failliet verklaarde onderneming een dag na faillissement onder dezelfde eigenaren, dezelfde leiding en dezelfde naam doorstart?


4. Bent u voornemens om hierbij een oplossing te vinden voor de gevolgen van dergelijke 'vooropgezette' faillissementen die ontstaan door achterlating van een deel van de werknemers (veelal oudere werknemer en/of werknemers met een relatief hoog percentage ziekteverzuim) zonder fatsoenlijke ontslagvergoeding en door achterlating van schulden bij andere bedrijven die daardoor mogelijk ook in financiële problemen komen?


5. Bent u voornemens om bij die herziening van de Faillissementswet een eind te maken aan de voorkeurspositie van de belastingdienst en/of het UWV bij het afwikkelen van de schulden?


6. Speelt hierbij voor u de overweging een rol dat gelijktrekking van de positie van de belastingdienst met de positie van andere schuldeisers deze ondernemingen voor eventuele financiële problemen kan behoeden en daarmee de mogelijkheden voor de inning van belastingen bij deze ondernemingen kan vergroten? Met andere woorden, wordt bij te maken keuzes alleen gekeken naar de directe inkomsten door de belastingdienst of tevens naar de macro-effecten van het al dan niet hanteren van een dergelijke voorkeurspositie?


7. Op welke wijze denkt u te waarborgen dat individuele ondernemers die ooit failliet zijn gegaan, in de toekomst minder belemmeringen ondervinden om opnieuw als ondernemer een bedrijf op te richten?


8. Op welke termijn denkt u, na intrekking van een eerder voorstel voor een Faillissementswet, met een nieuw voorstel voor herziening van de Faillissementswet richting het parlement te komen?


Financieel Dagblad en Telegraaf d.d. 5 januari jl.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl