B EN W BERICHTEN 2003 - 4 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 30 JANUARI EN 3 FEBRUARI

Algemene Zaken

(03-02) Het gemeentebestuur van Rotterdam biedt oud-wethouder mevrouw R.M. de Faria een afscheidsreceptie aan in de Burgerzaal van het stadhuis op vrijdag 5 maart 2004.

(03-02) Het College is akkoord gegaan om de reis- en verblijfkosten te vergoeden van de deelnemers aan de vergadering van de Conseil International pour l'Édition des Oevres complètes d'Erasme die op 20 november 2004 gehouden wordt. De Conseil werkt aan de uitgave van de totale werken van Erasmus. Omstreeks 2010 zal dit voor Rotterdam belangrijke werk voltooid zijn. De gemeente heeft in het verleden het onderzoek van de Conseil gesteund en heeft zich in de zestiger jaren verplicht de financiële consequenties te dragen.

(03-02) Burgemeester en wethouders hebben besloten de gemeenteraad voor te stellen de heer A.H. dos Santos te benoemen tot plaatsvervangend voorzitter van Kamer II van de Algemene Bezwaarschriftencommissie.

Beleid

1. (30-01) In opdracht van het College is onder auspiciën van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting en Gemeentewerken een kaart van de stedelijke kwaliteitsgebieden opgesteld. De kaart geeft de gebieden aan waar het centraal bestuur zich mede-verantwoordelijk acht voor de kwaliteit, het onderhoud en het beheer van de openbare ruimte. De betreffende gebieden worden door veel Rotterdammers en niet-Rotterdammers bezocht, gebruikt en waargenomen en dragen bovendien bij aan de trots van de stad. Ze bepalen mede het imago van de stad en zijn daardoor de visitekaartjes van Rotterdam. De kaart is in concept gereed en het College acht de kaart een goed toetsingsinstrument voor investeringen van gemeente, deelgemeenten en ontwikkelaars. Nadat de reacties van de deelgemeenten zijn verwerkt, zal het College bezien of het voorstel besluitrijp is, zodat de gemeenteraad kan worden gevraagd de kaart vast te stellen. In dat geval wordt de kaart richtinggevend voor een op te stellen lange termijn Investeringsprogramma Buitenruimte.

1. (03-02) Het College stelt de raad voor de Leefmilieuverordening Bloemhof die op 6 november 2003 is vastgesteld aan te vullen met de bepaling dat de werkingsduur van de verordening vijf jaar zal zijn.

1. (03-02) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan de Uiterdijk te Pernis, teneinde na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de bouw van 48 woningen mogelijk te maken.

1. (03-02) Het College heeft de beleidslijn 'Optoppen' vastgesteld en de directeur van de dS+V opdracht gegeven 'penthousing', onderdeel van de collegeprioriteit Huisvesting, actief te stimuleren. Penthouses zijn woningen die worden gebouwd op het dak van bestaande gebouwen. In deze collegeperiode zouden er honderd moeten worden gerealiseerd, met name in de binnenstad. De collegeprioriteit Huisvesting heeft tot doel het verbeteren van het aanbod van aantrekkelijke woningen voor midden- en hogere inkomens in de stad. Bij het verwezenlijken hiervan is de gemeentelijke inzet onder meer gericht op stimulering van penthouse- en ombouwinitiatieven. Bijkomend doel is versterking van het woonimago van de binnenstad. De bouw van bijzondere penthouses kan er toe bijdragen dat Rotterdam op de kaart blijft als architectuurstad en als een stad waar alternatieve oplossingen voor woningbouw worden gestimuleerd en gerealiseerd.

1. (03-02) Het College stelt de raad voor de Verordening Stimulering Volkshuisvestingsprojecten 1996 op een aantal punten te wijzigen. Deze wijzigingen moeten ertoe leiden dat subsidie beschikbaar kan worden gesteld voor de ontwikkeling van penthouse-projecten op bestaande gebouwen in de stad. De gemeentelijke bijdrage is maximaal 20.000 euro per penthouse en 60.000 euro per project. Na het raadsbesluit wordt de gewijzigde verordening in het Gemeenteblad afgekondigd en komt de tekst ook op het internet beschikbaar. De directeur van de dS+V is belast met de uitvoering.

1. (03-02) Het College heeft besloten om de kosten van bijstand ter hoogte van 54.315 euro terug te vorderen.

1. (03-02) Het College vraagt de gemeenteraad geld ter beschikking te stellen voor onderwijsleerpakketten, meubilair en tijdelijke huisvesting. Het geld is bestemd voor de basisscholen Tuinstad Terbregge, Jan Antonie Bijlo en Jan Prins. Niet alle aanvragen van deze scholen worden vergoed, omdat bij toetsing is gebleken dat op de vergoeding geen aanspraak kan worden gemaakt. Basisschool De Koppeling krijgt de kosten van de reparatie van een kapotte gasleiding vergoed. De Praktijkschool Rotterdam-West ontvangt een vergoeding voor huur en aanpassing van de tijdelijke huisvesting. De totale kosten van de toegekende voorzieningen bedragen E 555.171,-.

1. (03-02)Het College stelt de gemeenteraad voor om in het totaal E 530.616 beschikbaar te stellen voor meerkosten van de huisvesting voor zeven basisscholen en een school voor voortgezet onderwijs. Het gaat om de basisscholen De Boomgaard, Het Middelpunt, De Clipper, Elisabeth, Paus Johannes, Jozef en de Fatimaschool. Extra geld is ook bestemd voor de Johannes Calvijnschool voor voortgezet onderwijs. 2. (03-02) Het College heeft de heer M.J. Toet, algemeen directeur SoZaWe, per 10 februari benoemd tot waarnemend algemeen directeur, tevens hoofd van dienst, van de dienst Werkstad. De huidige directeur, mevrouw J.A. Goedbloed, beëindigt haar werkzaamheden bij Werkstad per dezelfde datum. Er is gekozen voor waarnemend directeur met het oog op de reductie van taken en personeel bij Werkstad in verband met de invoering van de Wet Werk en Bijstand. Met ingang van 1 maart 2004 wordt de heer C.A.A. Roovers benoemd als adjunct directeur Werkstad voor de dagelijkse leiding van Werkstad. De heer Roovers werkt sinds november 2003 bij Werkstad op detacheringsbasis.

1. (03-02) Het College heeft voor 2004 een structurele subsidie van E 481.000, - toegekend aan de Stichting Lokale Omroep Rotterdam voor Toegangs Televisie en Stadsradio Rotterdam. Verder heeft het College besloten twee mediaprojecten van Holland Harbour en RMR-organisatie eenmalig te subsidiëren voor een totaalbedrag van E 28.000,-.

1. (03-02) B en W hebben mevrouw Aruna Vermeulen op voordracht van de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR) benoemd tot lid van het Algemeen Bestuur van de SLOR.

1. (03-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten af te zien van een fusie van de GGD voor Rotterdam en omstreken met de GGD Zuid-Hollandse Eilanden en de GGD Nieuwe Waterweg Noord. Dit besluit is gebaseerd op de resultaten van een fusieonderzoek en de standpunten van de besturen van de beide andere GGD'en.

1. (03-02) De gemeente wijst een verzoek van het WBE af om een infrastructuurovereenkomst af te sluiten. Deze overeenkomst beoogt het vastleggen van afspraken tussen WBE en gemeenten inzake aanleg, instandhouding en verlegging van infrastructuur voor de drinkwatervoorziening in de openbare ruimte binnen de gemeente. Het College heeft immers opdracht gegeven om te komen tot een uniforme leidingverordening, omdat het niet wenselijk is dat de gemeente afzonderlijke infrastructuurovereenkomsten sluit met de diverse leidingeigenaren.

Middelen en Control

(03-02) Het College is akkoord gegaan met de tariefcorrectie Verordening Bouwleges 2004.

(03-02) Het College heeft ingestemd met de brief ter informatie aan de raad over de stand van zaken met betrekking tot het project ROTS (Rotterdamse Organisatie, Taken en Subsidies). Het project heeft als doel het concern te ordenen tot een 'beter functionerende overheid', waarin de dienstverlening aan de burger hoog in het vaandel staat en doelgericht wordt gewerkt.

(03-02) Het College heeft besloten een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.

(03-02) Het College heeft de circulaire voorjaarsnota en begroting 2005 vastgesteld. Hierin staan de richtlijnen vermeld, hoe diensten de informatie dienen aan te leveren bij het opstellen van de voorjaarsnota en de begroting 2005 van de gemeente Rotterdam.


---- --