Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Apeldoorn


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT APELDOORN


5 februari 2004


Politie waarschuwt voor valse bankbiljetten

Bij verschillende winkels, onder andere op het Adelaarsplein en de Hofstraat in Apeldoorn is afgelopen week met vals geld betaald. Het gaat hier om valse 100 euro biljetten. De politie waarschuwt winkeliers om alert te zijn. Vooral wanneer kleine inkopen betaald worden met een biljet van 100 euro, want het is de oplichters om veel wisselgeld te doen. Het valse geld is niet makkelijk te herkennen. Controleer de biljetten niet alleen op het watermerk maar ook op de andere echtheidskenmerken (veligheidsdraad, zegelvormige folie met hologram en optisch variabele inkt). Niet alleen in Apeldoorn zijn de afgelopen periode dergelijke valse 100 euro biljetten opgedoken, maar ook elders in de regio. Een tip voor de winkelier: geldautomaten keren alleen kleine coupures van eurobiljetten (10/20/50) uit !
De uitgevers, zo blijkt uit verklaringen van benadeelden, zijn vooral mannen die gebrekkig Duits of Engels spreken !


Jonge vrouw probeert geld los te praten


De politie heeft de afgelopen dagen enkele meldingen gekregen, dat een jonge vrouw van rond de 20 jaar vooral bij ouderen aanbelt en geld probeert los te praten. Zij hangt verschillende verhalen op, maar tot nu toe heeft voorzover bekend niemand haar geld gegeven. Wèl blijkt in één geval uit een woning een mobieltje te zijn verdwenen en de eigenaar heeft aangifte gedaan. De vrouw is ongeveer 1.70 lang, slank postuur en heeft halflang donkerblond haar Een gewaarschuwd mens telt voor twee !


Loenen - man steekt auto in brand na aanrijding


Een 28-jarige man uit Voorst is gisterennacht in zijn woning aangehouden nadat hij enige tijd daarvoor op de Molenalle tegen een boom was gereden. Om de sporen uit te wissen, de man had gedronken en bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, verkoos hij deze werkwijze. Uit onderzoek werd de identiteit van de man bekend en aan het politiebureau legde hij een bekentenis af. Proces-verbaal wordt opgemaakt.


Hoenderloo en Uddel - inbrekers overlopen


Twee onbekende mannen zijn gisterenavond rond 21.15 uur op een vakantiepark in Hoenderloo door een medewerker van het park overlopen na een inbraak. De man was bezig om maatregelen te treffen na een inbraak in één van de vakantiehuisjes toen hij twee met bivakmutsen vermomde mannen aantrof. Hij zette het op een lopen en klampte de inmiddels gearriveerde politieagenten aan. Samen met hen stelde hij een onderzoek in en plotseling zagen zij een auto met hoge snelheid richting de uitgang rijden. Nog voordat de uitgang werd bereikt botste de bestuurder tegen een boom en zag kans in een dicht bosperceel te ontkomen. De tweede man die in eerste instantie was gezien bleek niet in de auto te zitten en ook naar hem werd op het park een onderzoek ingesteld, hij werd echter niet gevonden.


Toen de agenten met het personeelslid bij het busje gingen kijken bleek deze gevuld met een hoeveelheid nieuwe computers. Deze bleken uit een complex op het park te zijn gestolen en de politie heeft de zaak in onderzoek.


Naast deze onbekende verdachten werden er gisterenavond omstreeks 19.00 uur bij een vakantiepark in Uddel twee verdachten aangehouden voor een soort gelijk feit. De twee, een 36-jarige man en zijn 23-jarige vriendin, beiden uit Gennep worden ervan verdacht te hebben ingebroken in een vakantiehuisje. Tijdens afwezigheid van de tijdelijke bewoners uit Emmeloord werd ingebroken en er werden ondermeer sieraden en een fototoestel ontvreemd. Het duo kon aan de hand van het politieonderzoek worden aangehouden en de gestolen spullen lagen nog in de auto. Zij zijn ingesloten en worden verhoord.


Winkeldieven aangehouden


Oplettend winkelpersoneel heeft er gisteren voor gezorgd, dat er drie winkeldieven werden aangehouden. In de vroege ochtend werd bij een bouwmarkt aan de Laan van Spitsbergen een25-jarige man uit Heerenveen aangehouden die 2 flessen motorolie had gestolen. Hij kreeg een bekeuring en aan het begin van de middag liep een 19-jarige Apeldoorner bij een supermarkt op de Hofstraat tegen de lamp. Nadat hij betrapt was moffelde hij nog iets weg in de winkel maar had ook nog een tanden-borstel is z'n jas gestopt. Na aanhouding is hij aan de politie overgedragen en er wordt proces-verbaal opgemaakt en tevens wordt hij aangemeld bij het preventieproject LINK, waar een passende maatregel zal worden getroffen. Een 50-jarige Apeldoorner ging bij een supermarkt aan de Talingweg in de fout toen hij een aantal karbonades onder z'n trui verstopte. Ook hij werd aangehouden en had gisterenavond superdure karbo's op z'n bord, want in plaats van 4.40 kosten deze nu inclusief de boete 129.40 !


Poging beroving


Vier onbekende jongens hebben vannacht omstreeks 01.40 een 29-jarige Apeldoorner op de parkeerplaats Bruggelen langs de A 1 trachten te beroven. Zij spraken de man aan en wilden geld van hem hebben. Toen hij dit weigerde kreeg hij een vuistslag en zag kans om er in z'n auto vandoor te gaan. Het slachtoffer heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen aan een wondje en deed aangifte.
Het viertal reed in een oude grijze Suzuki Swift en was rond de 20 jaar en waren kalend.


Man in vijver / dronken man op straat


Kreeg de politie rond 16.50 uur een melding, dat een man onder invloed in de vijver aan de Gildenlaan lag en er gezien zijn toestand niet meer uit kon komen. Agenten troffen de man gelukkig al op de kant aan en hij bleek inderdaad te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij is naar het politiebureau gebracht, heeft droge kleren gekregen en is ingesloten om zijn roes uit te slapen.


Vannacht rond 03.10 uur bleek alcohol ook de oorzaak toen agenten een melding kregen dat er een man stond te schreeuwen op het Stationsplein. Hij was daarbij kennelijk gevallen en had een snee in z'n pols opgelopen. Toen deze in het ziekenhuis verzorgd was en de agenten de 41-jarige Apeldoorner thuis wilden brengen, begon hij zich te misdragen en kreeg hij de gelegenheid om met de benenwagen verder te gaan. Toen er later weer een melding over zijn geschreeuw kwam is hij op de Reigersweg aangehouden en ingesloten. Ook hij zal het politiebureau met een bekeuring verlaten !


Verdachte herkend van camerabeelden


Een 21-jarige jongeman uit Twello heeft vandaag bekend, dat hij in de nacht van 31-jaruari j.l. twee antennes van een auto in een parkeergarage aan het Museumplein heeft vernield. De jongeman werd door een agent op de camerabeelden herkend. Hij verklaarde die nacht te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij is voornemens om de schade met de eigenaar te regelen en proces-verbaal wordt opgemaakt.


Uddel - man gewond bij aanrijding


Gisteren is een aanrijding gemeld, waarbij de partijen helaas verwisseld zijn. Het is als volgt gegaan:
Bij een aanrijding op 3 februari omstreeks 07.00 uur op de Amersfoortseweg heeft een 36 jarige inwoner uit Uddel een hoofdwond opgelopen.Een 73 jarige man uit Emmeloord reed op de Amersfoortseweg en keerde met z'n auto bij een inrit naar een daar gelegen kazerne. Hierbij verleende hij de automobilist uit Uddel geen voorrang, waarna een aanrijding het gevolg was. De man uit Uddel liep hierbij een hoofdwond op en is meegenomen voor behandeling naar het Lucasziekenhuis. Beide auto's zijn total loss verklaard.


Meisje onderuit


Een 14-jarig meisje uit Twello is gisterenmiddag rond 14.15 per ambulance naar het ziekenhuis gebracht toen zij op de Van Aelstlaan gewond raakte. Zij zat met een vriendinnetje op de fiets en om onduidelijke reden kwam men ten val. Het slachtoffertje kwam met haar hoofd op de grond terecht en raakte even bewusteloos. Ook liep ze verwondingen aan beide handen op. Zij is voor controle naar het ziekenhuis vervoerd.


Oliespoor op wegdek


Een lekke stuurbekrachtiging van een auto van een 49-jarige man uit Ermelo heeft gisterenmiddag rond 14.00 uur voor een oliespoor op de Jachtlaan gezorgd. Een monteur van de ANWB repareerde het mankement en Circulus werd gewaarschuwd om de weg te reinigen.


Einde berichten.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

055 - 548 60 58

055 - 548 60 52


---- --