CDA Rotterdam


-Persbericht-

CDA-fractie stelt vragen over grondverzakkingen Nieuw Terbregge

De wijk Nieuw Terbregge kampt met ernstige grondverzakkingen. De grondverzakkingen richten schade aan, aan wegen, rioleringen, etc. Maar ook een groot aantal woningen (zo n 66) heeft hierdoor schade opgelopen. De grondverzakkingen zijn te wijten aan een verkeerde bronbemaling, waarbij de damwanden niet diep genoeg geslagen zijn; dit wordt ook bevestigd doordat de voorzitter van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek de bouwer een ultimatum heeft gesteld om bemaling ten behoeve van de bouw van een appartementengebouw te stoppen.

De bewoners hebben een claim neergelegd bij de bouwer. De bouwer heeft zijn fout erkend en werkt toe naar een schikking. Hierbij gaat de discussie over de hoogte van de verzakking die aan de bouwer is te wijten. Enige verzakking is bij een dergelijke operatie standaard; de bouwer voelt zich alleen verantwoordelijk voor de extra verzakking. De deelgemeente stelt dat zij geen partij is en laat een proces over aan de bewoners.

De CDA-gemeenteraadsfractie deelt het standpunt van de deelgemeente dat zij geen partij is in een privaatrechtelijke kwestie tussen bewoners en bouwer sec, maar is toch van mening dat gezien de omvang van het gebied (in een straal van zo n 500 meter) en de verantwoordelijkheid voor het publieke domein (wegen, rioleringen, etc.) de overheid hier een rol te vervullen heeft.

Daarom stelde fractielid Harm van den Born, in navolging van de betrokken deelgemeenteraadsfractie van het CDA, het College vandaag de volgende vragen:


* Is het College op de hoogte van de grondverzakkingen in Nieuw-Terbregge en de gevolgen als genoemd?
* Acht het College de gemeentelijke overheid verantwoordelijk voor herstel van de schade aan het publieke domein in de wijk, eventueel ondersteund door een claim aan de betrokken bouwer, die zijn fout erkend heeft?

Uit correspondentie tussen de deelgemeenten en de bewonersorganisatie blijkt dat er diverse onderzoeken zijn uitgevoerd, waarin wordt onderzocht wat de gevolgen zijn en wat de schade is.


* Beschikt het College over meetgegevens, die zowel een gemeentelijke claim, als een claim van de bewoners kunnen ondersteunen? Zo ja, is het College bereidt die gegevens ook aan de bewoners te verstrekken?


Noot voor de redactie/