Algemene Inspectiedienst (AID)

Extra controle van pluimveevervoer
Kerkrade, 5 februari 2004

In verband met de Aviaire Influenza (AI), Vogelpest in Azië, is de Algemene Inspectiedienst (AID) deze week bezig met een verscherpt toezicht op de naleving van hygiënevoorschriften bij het vervoer van pluimvee. Dit toezicht concentreert zich op de vrachtautos, kratten en containers waarmee pluimvee wordt vervoerd. Die moeten steeds, tussen ieder transport, grondig gereinigd en ontsmet worden om zoveel mogelijk besmettingsgevaar te voorkomen.

De AID zal samen met de RVV met name bij de slachthuizen, extra toezien dat deze hygiënemaatregelen goed in acht worden genomen. Ook zal de AID op doorgaande routes en autowegen extra controleren op het vervoer van pluimvee en de daarbij behorende verplichte hygiënemaatregelen.

Een andere belangrijke maatregel die de AID verscherpt controleert is de verwerking van dood pluimvee. In het kader van de Destructiewet moeten pluimveehouders zorgdragen dat dode pluimveedieren zo snel mogelijk voor destructie worden aangeboden. De dode dieren moeten ondertussen worden opgeborgen in goed afgedekte tonnen. In alle gevallen van overtreding zal de AID bekeurend optreden.

Het ministerie van LNV heeft al eerder alle pluimveehouders benaderd om aandacht te vragen uiterste bedrijfshygiëne in acht te nemen.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.