Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO EDS 2004 rond
05-02-2004

De CNV-leden hebben de afgelopen dagen gestemd over het principe-akkoord voor de nieuwe CAO EDS 2004. Een ruime meerderheid is voor en dat betekent dat er een nieuwe CAO is.

De leden van de drie betrokken vakbonden hebben gestemd. De leden van de CNV Dienstenbond waren met 87,5% voor en 12,5% tegen. Bij FNV Bondgenoten was 89% voor en 11% tegen en bij De Unie was 100% voor. Conclusie: de nieuwe CAO EDS 2004 is een feit.

Kanttekeningen
Op de uitgebrachte stembiljetten is een aantal opmerkingen door leden gemaakt. Hier volgen in vogelvlucht de hoofdpunten:


*Pensioenpremie voor oud CVI-medewerkers
Er leeft nogal wat onbegrip bij deze groep medewerkers die nu zelf pensioenpremie moeten gaan betalen, terwijl dat in het verleden nooit het geval was.
De komende maanden zullen we ons buigen over deze problematiek, en dan met name over de hoogte van de pensioenpremie en de overgang van het SPF (Spoorweg Pensioen Fonds) naar het EPF (EDS Pensioen Fonds). Dan komt ook aan de orde of, en zo ja hoe, de medewerkers worden gecompenseerd voor de premieverhoging en de andere (minder goede) pensioenregeling.


*Salarismatrix
Een deel van de leden heeft moeite met het feit dat de algemene prijscompensatie is afgeschaft (in combinatie met het periodiekensysteem) en dat EDS werkt met een systeem van Pay for Performance.
Hier zal, naar wij aannemen, de komende jaren geen verandering in worden aangebracht. Wij zijn van mening dat de gemaakte salarisafspraak (voortzetting van de salarismatrix van vorig jaar) gelet op het huidige economische klimaat, een goede afspraak is.


*Individuele prestaties
Er zijn verschillende opmerkingen gemaakt over het beoordelingssysteem (en het daaraan gekoppelde beloningspercentage). De opmerkingen richten zich met name op de beoordelingsschaal en de differentiatie. Bv. bij een normaal/goed beoordeling hoort een puntenverdeling van 60-69 punten. Deze bandbreedte levert in alle gevallen hetzelfde percentage op, terwijl er toch een behoorlijk verschil in presteren bestaat.
Daarnaast verschilt de wijze waarop managers omgaan met het al dan niet halen van de objectives (doelen) . Niet altijd worden van tevoren afspraken gemaakt hoeveel punten een doel oplevert. Het beoordelingssysteem ligt op het bordje van de OR en dat betekent dat de OR, samen met EDS, hier wijzigingen in kan aanbrengen.


*Reiskosten
Een deel van de leden heeft moeite met het terugbrengen van de reiskosten eigen vervoer van 0,28 naar 0,18 cent per kilometer.

Agenda onderhandelingen
De komende maanden staan belangrijke onderwerpen op de agenda. Binnenkort gaan we onderhandelen over een interne herplaatsingsregeling (hoe gaat EDS om met centralisering van locaties, wat is een passende functie en hoe mobiel moet een medewerker zijn?).
Verder gaan we praten over de integratie van het SPF in het EPF en dat heeft zeker consequenties voor de ex-CVIers.

Later in 2004 gaan we praten over de integratie van Wegwijs in de CAO EDS.

Kaderleden
Bij de totstandkoming van het sociaal plan is gebleken hoe belangrijk de inzet en inbreng van kaderleden is. We komen alleen als het nodig is bij elkaar en u krijgt de informatie per mail toegezonden. De gemiddelde tijdsbesteding is ongeveer 1 vergadering per 6/8 weken. Heeft u interesse, geeft u zich dan op bij Wim Burggraaf.

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf, tel: (055)5772640 of email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.