Dienstenbond CNV

Onderhandelingen nieuwe CAO Architectenbureaus van start
05-02-2004

Op 30 januari jongstleden zijn de onderhandelingen gestart voor de nieuwe CAO. In deze eerste ronde is vooral tijd uitgetrokken om voorstellen toe te lichten en over en weer vragen te stellen.

Van de kant van de BNA zijn de volgende uitgangspunten benoemd:
-Terugdringen van een negatieve rendementsontwikkeling bij een groot aantal bureaus in de branche.

-Voorkomen van een verdere afname van de werkgelegenheid in de branche.

-Zorgdragen voor het behoud van een laag ziekteverzuim.
-Naleving van de afspraken zoals overeengekomen in het najaarsakkoord.
-Vergroting van de toegankelijkheid van de CAO.


5 mei
Bovenstaande uitgangspunten hebben zich (vooralsnog) niet vertaald in veel inhoudelijke voorstellen. Als concreet voorstel wil de BNA wel af van de jaarlijkse vrije dag op 5 mei. Een onderwerp dat al eerder door de BNA is ingezet (en door ons verworpen).

Economische ontwikkeling
Aan de hand van de statistieken van het Bedrijfsvergelijkend Onderzoek willen wij zicht krijgen op de bedrijfseconomische ontwikkeling in de branche. Een handicap is wel dat het om gedateerd materiaal gaat. Naast deze cijfers horen wij vooral graag van u hoe de situatie op de bureaus is! Zijn er voldoende opdrachten? Gaat het goed/slecht? Waarom? Stuur uw opmerkingen per mail naar h.gerding@cnvdibo.nl of per post via CNV Dienstenbond, postbus 3135, 2130 KC in Hoofddorp.

Compensatie
De ledenraadpleging over de concept-voorstellen van CNV Dienstenbond sloot op 26 januari jongstleden. Uit de reacties van leden spreekt instemming met de concept-voorstellen. Wel is door velen opgemerkt dat door de optelling per 1 januari van (extra) pensioenpremie, (extra) ziektekostenpremie, en de fiscaal verslechterde reiskostenregelingen er behoefte is aan een vorm van structurele compensatie. Met deze boodschap gaan wij aan de slag!

Vervolg
De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 13 februari aanstaande. Na afloop zullen wij u weer berichten. Op 9 maart aanstaande komt het bestuur van de vakgroep Architecten- en Ingenieursbureaus bijeen om de stand van zaken in deze CAO-onderhandelingen te bespreken. Het bestuur geeft daarbij, namens alle leden, sturing aan de onderhandelingen. Ook komen andere onderwerpen aan de orde, zoals lopende reorganisaties. Interesse om hieraan mee te doen? Laat het weten!

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.